Social

Elevii din stânga Nistrului parcurg zeci de kilometri pentru a studia în limba română. Director: „Trecerea prin așa-numitele posturi este înjositoare”

Încălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare în limba română în grafia latină din regiunea transnistreană a devenit o normă după ani de abuz din partea administrației autoproclamate din stânga Nistrului. Problema a apărut încă în 2004, când aceasta a evacuat școlile obligând profesorii să renunțe la utilizarea alfabetului latin. Una dintre aceste instituții este și Liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, care este singura care se află pe teritoriul controlat de către autoritățile constituționale.

Directoarea instituției, Eleonora Cercavschi, a declarat la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova că, zilnic, copiii trebuie să parcurgă câte 25 de kilometri pentru a ajunge la școală și de fiecare dată să treacă controlul așa-ziselor posturi vamale, instalate de autoritățile separatiste. Aceasta explică faptul că, deși sunt clădiri și spații libere în Grigoriopol pentru a deschide o școală, Tiraspolul refuză acest pas, pentru că își dă bine seama că în clasele cu predare în limba română asistăm la o educație de mai bună calitate, iar o societate educată poate fi mai greu de manipulat.

„Este o deplasare înjositoare, noi am fost obligați să ne lăsăm clădirea școlii, am fost forțați să o părăsim în Grigoriopol și să plecăm în Doroțcaia. Noi învățăm în schimbul doi, copiii care vin din satul Butur fac 25 km într-o direcție, vă dați seama cât efort trebuie să facă și câtă dragoste pentru școală trebuie să ai pentru limba română. Dacă am fi în Grigoriopol și am activa în prima jumătate a zilei, și numărul de copii ar fi altul. Cu toate că sunt clădiri în Grigoriopol și am propus soluții, autoritățile separatiste se împotrivesc să deschidă o școală”, a declarat Eleonora Cercavschi.

Uneori așa-zișii grăniceri înarmați îi lasă pe copii să aștepte timp îndelungat, alteori le cer actele de identitate, dar niciodată copiii și profesorii nu au renunțat la exercitarea dreptului lor la educație în limba română, adaugă directoarea.

„În aceste autocare se deplasează și profesori, ele sunt achitate din bugetul de stat. Nu este un lucru plăcut și nu este problema în deplasare, este problema în această deplasare înjositoare și trecerea prin așa-numitele posturi. Niște persoane îmbrăcate în uniforme militare îți deschid bara să treci și o închid după tine, cine sunt ei noi nu știm”, a povestit Eleonora Cercavschi.

În prezent, sediul Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol este în satul Doroțcaia și are aproximativ 300 de elevi, un număr dublu față de anul 2004. Eleonora Cercavschi spune că instituția a devenit atractivă și pentru copiii din școlile ruse, pentru că aici calitatea educației are un nivel mai înalt.

Citește mai mult