Social

Campania „Inimi deschise”, lansată în penitenciare. Reintegrarea socială a deținuților, o prioritate pentru autorități

Deținuții din penitenciarele din Republica Moldova vor beneficia de o oportunitate importantă pentru reintegrarea lor în societate și dezvoltarea personală, datorită campaniei „Inimi Deschise”, lansată astăzi la inițiativa Ministerului Justiției. Astfel, deținuții vor participa la activități creative, educaționale și artizanale, care îi vor încuraja să devină o nouă versiune a lor. Startul campaniei a fost dat la Penitenciarul numărul 9 Pruncul.

Valentin Mazăre își ispășește pedeapsa în penitenciar de trei ani. În acest timp, a participat la diverse activități, printre care concursuri, concerte sau ateliere de lucru.

„Când m-am întâlnit cu programele de resocializare, am scris o cerere ca să fiu implicat în toate programele, deoarece sunt programe specifice infracțiunii pe care ai săvârșit-o, dar eu am rugat să fiu inclus în toate programele”, a spus bărbatul.

Nu este atât de importantă ocupația cât implicarea în activitate, susține un alt deținut.

„Cu ajutorul administrației, ne străduim să ne încadrăm în toate ocupațiile. Facem sculptură, desenăm, ne simțim mai liberi când avem ocupație, nu ne gândim la alte rele”, a afirmat bărbatul.

În cadrul campaniei, Ministerul Justiției a donat mai multe jocuri interactive, puzzle-uri și foi pentru desen. Aceste acțiuni urmăresc scopul de a susține persoanele private de libertate pentru a se putea reintegra mai ușor în societate.

„Practic, suntem secția care ne ocupăm anume cu integrarea persoanelor și facem activități informative, ateliere de lucru, organizăm festivități, chiar Mărțișor, Dragobete, diferite ateliere de lucru unde implicăm condamnații”, a menționat Olesea Gherman, șefă de secție la penitenciar.

„Acesta este un început, campania va fi dezvoltată într-un program, iar programul va continua prin invitația la implicare a întregii societăți, a agenților economici, până când nu vor fi dotate toate penitenciarele cu aceste necesități. Aceste activități sunt menite să contribuie la starea psiho-emoțională a persoanelor aflate în detenție. Prin aceste tipuri de activități ei își îmbunătățesc calitatea vieții lor în penitenciare”, a afirmat Viorica Grecu, secretar general al Ministerului Justiției.

„În cadrul fiecărei instituții penitenciare avem serviciul de resocializare. Serviciul de resocializare, împreună cu deținuții, la fiecare activitate o să implementeze diferite jocuri, desene. Când vor ieși în societate, vor fi mai buni, mai deschiși și vor fi mai dibaci”, a spus Anatolie Falcă, director al ANP.

Campania „Inimi Deschise" va continua și în alte penitenciare.

Citește mai mult