Noul premier de la Damasc le promite stabilitate și calm sirienilor
Noul premier responsabil cu tranziția în Siria, Mohammad al-Bashir, a promis marți „stabilitate" și „calm" poporului sirian epuizat de peste 13 ani de război, într-un interviu acordat canalului Al Jazeera, relatează AFP.
„Este timpul ca acest popor să se bucure de stabilitate și calm, să fie sprijinit și să știe că guvernul său este acolo pentru a-i oferi serviciile de care are nevoie", a declarat noul premier.
Rebelii sirieni care l-au înlăturat de la putere pe Bashar al-Assad au anunțat marți că l-au numit în fruntea guvernului de tranziție pe Mohammad al-Bashir, care a condus până acum „guvernul de salvare" din fieful insurgenților Idlib, în nord-vestul Siriei.
„Comandamentul general ne-a încredințat sarcina de a conduce guvernul de tranziție până la 1 martie" 2025, a indicat Bashir într-un comunicat difuzat de televiziune, care l-a prezentat drept „noul prim-ministru".
Cine este Mohammad al-Bashir
Noul lider interimar sirian, născut în 1983, are un profil politic redus în afara provinciei Idlib, o regiune mică și în mare parte rurală din nord-vest, unde rebelii au menținut o administrație în timpul lungilor ani în care liniile de front ale războiului civil din Siria au fost înghețate.
O pagină de Facebook a administrației rebele afirmă că acesta are studii de inginer electrician, dar a primit ulterior o diplomă în sharia și drept și a deținut diverse funcții în domenii precum educația.
Atacurile israeliene încurcă noua administrație
Reconstrucția Siriei va fi o sarcină colosală după 13 ani de război civil care a ucis sute de mii de oameni. Orașele au fost distruse de bombardamente, zone rurale sunt depopulate, economia a fost distrusă de sancțiunile internaționale, iar milioane de refugiați trăiesc încă în tabere după una dintre cele mai mari deplasări de populație din timpurile moderne.
Pașii către normalizare au fost făcuți în ciuda atacurilor aeriene intense ale Israelului care au vizat baze ale armatei siriene, ale cărei forțe s-au retras în fața avansului fulgerător al rebelilor care l-au înlăturat pe Assad.
După fuga lui Assad de duminică, care a pus capăt la mai mult de cinci decenii de domnie a familiei sale, trupele israeliene s-au mutat în zona tampon din interiorul Siriei, stabilită în urma războiului din Orientul Mijlociu din 1973.
Trei surse de securitate au declarat marți că israelienii au avansat dincolo de zona demilitarizată. O sursă siriană a declarat că au ajuns în orașul Qatana, la câțiva kilometri est de zona tampon și la mică distanță de aeroportul din Damasc.
Turcia, Egipt, Qatar și Arabia Saudită au condamnat incursiunea israeliană.