Biroul președintelui Yoon Suk Yeol, percheziționat. Criza politică se intensifică în Coreea de Sud
Poliția sud-coreeană a efectuat miercuri o percheziție la biroul președintelui Yoon Suk Yeol, în cadrul unei investigații extinse privind tentativa eșuată a liderului de a impune legea marțială. Potrivit agenției Yonhap, investigația vizează atât pe Yoon, cât și pe oficiali de rang înalt din poliție și armată, ceea ce a generat o criză constituțională în țară. Un oficial al Serviciului de Securitate Prezidențial a confirmat percheziția pentru Reuters,, iar agenția Yonhap a raportat că mandatul de percheziție îl desemnează pe Yoon ca subiect al investigației. Președintele nu se afla la birou în timpul percheziției și nu a mai apărut în public de la scuzele publice de sâmbătă.
Criza politică din Coreea de Sud s-a agravat după ce Yoon a declarat, pe 3 decembrie, legea marțială, ceea ce a dus la proteste masive și la acuzații de insurgență împotriva liderului. Yoon are interdicție să părăsească țara și este obiectul unei investigații penale, dar nu a fost încă arestat sau interogat.
În aceeași zi, fostul ministru al apărării, Kim Yong-hyun, a încercat să se sinucidă în centrul de detenție unde este reținut pentru acuzații de insurgență. Viața sa nu este în pericol, conform autorităților, însă evenimentul a atras atenția asupra tensiunilor crescânde din jurul cazului.
Și comisarul-șef al poliției naționale, Cho Ji-ho, a fost arestat sub acuzația de insurgență, fiind acuzat că a ordonat blocarea accesului parlamentarilor în legislativ după impunerea legii marțiale. De asemenea, parlamentul intenționează să introducă un nou proiect de lege pentru suspendarea președintelui Yoon, după ce primul vot din 7 decembrie a eșuat.
Liderii Partidului Democratic de opoziție (DP) au anunțat că vor intensifica eforturile pentru suspendarea lui Yoon. „Trenul suspendării a părăsit gara și nu poate fi oprit”, a declarat liderul DP, Lee Jae-myung.
Proteste sindicale și incertitudini privind conducerea țării
Situația a generat și proteste sociale, sindicatul metalurgiștilor și angajați din instituții financiare, inclusiv Banca Coreei, au intrat în grevă.
Între timp, opoziția și experții juridici pun sub semnul întrebării legitimitatea constituțională a guvernării interimare, în timp ce premierul Han Duck-soo a fost desemnat să gestioneze afacerile statului.
Parlamentul sud-coreean urmează să dezbată introducerea unui nou proiect de lege pentru suspendarea președintelui, un vot decisiv fiind așteptat sâmbătă. Rezultatul ar putea remodela viitorul politic al Coreei de Sud, consideră analiștii.