Social

Nemulțumiri față de compensațiile pentru energie. Alexei Buzu: „Este o reacție firească”

Mai mulți cetățeni și-au exprimat nemulțumirea pe rețelele de socializare în legătură cu sumele primite drept compensație pentru energie în această iarnă. Oamenii reclamă faptul că aceste compensații sunt insuficiente pentru a acoperi facturile mari la gaz și electricitate, mai ales în cazul familiilor cu venituri mici sau cu membri vulnerabili. În replică, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat că modelul de compensație este bazat pe tariful din luna noiembrie, care ar fi mai mic decât cel achitat anul trecut.

Nemulțumirile legate de compensațiile pentru energie acordate în această iarnă au generat o avalanșă de reacții pe rețelele de socializare. Cetățenii se plâng că sumele oferite nu acoperă cheltuielile ridicate pentru gaz și electricitate, iar familiile vulnerabile rămân cele mai afectate.

Doi potențiali beneficiari de compensații au acceptat să ne vorbească. Este și cazul unei pensionare din Telenești, care a primit o compensație de 310 lei. Ea
primește lunar o pensie de 3000 de lei, din care 1900 de lei trebuie să achite doar pentru gaze. Situația ne-a fost relatată de fiica acesteia, Galina. Ea spune că a depus cerere pentru compensații doar pentru mama ei, nu și pentru gospodăria proprie, în speranța ca acest ajutor va ajunge la cele mai nevoiașe persoane, ceea ce nu s-a întâmplat însă în cazul mamei sale. Femeia ne-a mărturisit că a încercat să clarifice situația, dar fără succes pentru că linia verde la care cetățenii sunt îndemnați să apeleze era solicitată în continuu.

O altă interlocutoare, Elena din Chișinău, întreține de una singură un copil minor și a primit o compensație de 360 de lei. Femeia se arată indignată, și spune că nu înțelege cum a fost calculată valoarea compensațiilor și cine beneficiază de cea maximă de 800 de lei.

„Un metru ster de lemne este 1000 de lei și ne dau numai 300 de lei compensație. Și ucrainenii spun că la ei e război, dar prețurile nu sunt așa de mari ca în Moldova.
Nu e bine deloc. Dar cei 800 de lei cui se dau?”
.

Pe rețele am mai găsit și alt gen de postări, în care persoanele scriu că nu au depus la compensații, deși au cheltuieli mari și persoane imobilizate la întreținere. Asta deoarece s-au gândit că cineva are mai multă nevoie de acești bani.

„Nu am aplicat la aceste compensații. Deși am la întreținere o minoră, cu multe investiții în deplasări la competiții internaționale cu sume pe care le acoperă familia, dar și o persoană imobilizată la pat cu o pensie mică în comparație cu prețurile tratamentelor lunare, nu am aplicat că știu că aceste scumpiri nu au fost create artificial. Văd contextul: război, prețuri mari în țară și peste hotare... Nu am aplicat cu gândul că undeva, într-un sat uitat, cineva are mai mare nevoie de acele câteva sute de lei. Eu am mâini, am picioare și am încrederea că voi acoperi costurile din această iarnă”, a scris o internaută.

Alexei Buzu a recunoscut că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării. „Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe [email protected],” a menționat oficialul.

Ministrul a precizat că sumele oferite cetățenilor pentru compensarea facturilor din noiembrie, sunt mai mici decât anul trecut, din motiv că au scăzut și tarifele la energie. „Vreau să reamintesc că anul trecut tariful, spre exemplu, la gaz era 18 lei. Pentru luna noiembrie avem un tarif la gaz de 13,12 lei.”

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif. Amintim că, din 1 decembrie, consumatorii casnici achită cu 3 lei și 62 de bani mai mult pentru fiecare metru cub de gaz decât în noiembrie. Tariful a fost aprobat pe 29 noiembrie de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult