Social

Criza energetică: Starea de urgență economică instituită de Tiraspol intră în vigoare

Așa-zisul soviet suprem din regiunea transnistreană a acceptat propunerea liderului autoproclamat Vadim Krasnoselski privind instituirea unei stări de urgență în economie pentru o perioadă de 30 de zile, în contextul riscului reducerii sau chiar al încetării livrărilor de gaze naturale către regiune începând cu 1 ianuarie 2025.

Pretinsa administrație de la Tiraspol pregătește un set de măsuri preventive, printre care raționalizarea consumului de gaze, crearea unei rezerve de resurse energetice și interzicerea exportului acestora, cu excepția energiei electrice, care va putea fi exportată doar dacă livrările de gaze naturale rămân asigurate.

Anterior, autoritățile de la Chișinău au dat asigurări că malul drept al Nistrului nu va rămâne fără energie electrică, chiar dacă în regiunea transnistreană intră în vigoare starea de urgență economică.

Pe de altă parte, fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a avertizat că pretinsele autorități de la Tiraspol ar putea sista livrările de energie către malul drept al Nistrului, chiar dacă sunt obligate să continue livrările, până la sfârșitul anului, când expiră contractul dintre „Energocom” și Centrala de la Cuciurgan.

Precizăm că autoritățile de la Chișinău pregătesc, de asemenea, instituirea stării de urgență în sectorul energetic. Prim-ministrul Dorin Recean va cere Parlamentului, joi, 12 decembrie, să aprobe această măsură pentru o perioadă de 60 de zile, în contextul riscurilor crescute. Vicepremierul Oleg Serebrian a declarat că situația actuală este mult mai gravă decât criza energetică din 2022 și că aproximativ 300.000 de cetățeni moldoveni din regiunea transnistreană ar putea rămâne fără gaze și energie electrică în mijlocul iernii.

„Ne-am putea confrunta cu o criză umanitară pe malul stâng, care ar putea rămâne și fără gaz, și fără energie electrică”, a declarat Serebrian.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult