Noile ediții din colecția „Memoriile Basarabiei”, lansate la Chișinău
Lansarea celor mai recente apariții editoriale din colecția „Memoriile Basarabiei” a întrunit istorici, editori, dar și studenți interesați de autorii mai puțin cunoscuți. Sunt cărți necesare ce scot din negura uitării evenimente care au contribuit la crearea memoriei colective a Basarabiei.
„Memoriile Basarabiei” este o colecție mai veche de cărți care și-a schimbat denumirea și a extins tematica și autorii.
„La început se numea „Pagini despre Basarabia”, era cu referință mai mult la istorie. Acum am schimbat denumirea colecției, am lărgit cadrul acestei colecții, intră aici personalități din alte domenii: domeniul științific, domeniul literar, domeniul economic, din toate domeniile, cărți despre Basarabia scrise în alte timpuri”, a spus Mihai Papuc, redactor.
„Noutatea științifică a volumelor lansate la Facultatea de Istorie și Filosofie este faptul că se aduc în circuitul științific cinci nume de autori necunoscuți, autori, care, la rândul lor, developează altă lume, alte epoci, la fel necunoscute în contextul în care în perioada comunismului aceste subiecte erau tabuizate”, afirmă conferențiarul universitar Ion Xenofontov.
Alături de scrierile autorilor Gheorghe Bezviconi, Petre Haneș, protoiereul Serghei Cetvericov, Axente Frunză, apare și volumul „Basarabia în Gulag” de Serafim Saca, unul dintre primii scriitori basarabeni care a scris despre deportări și a înregistrat mărturiile supraviețuitorilor Gulagului.
„Aici sunt 17 mărturisiri ale celor care au fost deportați. Sunt persoane care s-au manifestat după deportare. Vadim Pirogan s-a implicat în problemele de reabilitare a victimelor regimului totalitar. Este și un material legat de soarta preotului Vasile Țepordei. A fost și ziarist, și a publicat în timpul războiului articole împotriva lui Stalin și a regimului comunist. Pentru asta l-au deportat în Gulag”, a menționat Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu”.
Noile apariții editoriale reprezintă o sursă importantă de cunoaștere pentru diferite categorii de cititori:
„Lucru important. Dacă nu aflăm istoria asta, ea va fi uitată”.
„Este interesant să cunoști istoria meleagului natal, să descoperi ceva nou, mai ales ținând cont de faptul că nu sunt chiar atât de multe surse la această temă”.
„Aceste lucrări sunt autentice izvoare istorice, sunt surse de primă mărime pe care le utilizăm în articolele științifice, în monografii, la prelegeri, seminare, în cadrul tezelor de licență”, a spus Ion Xenofontov.
Volumele apărute în programul de editare a cărții naționale pot fi găsite în biblioteci și librării.