Social

Procurorul general propune ca avocații să depună declarații pe venit și interese personale, la fel ca procurorii și judecătorii. Reacția Uniunii Juriștilor

Avocații ar trebui să depună declarații de venit și interes personal, ca procurorii și judecătorii, or ei deseori pierd limita dintre apărător și curier de bani. Declarația a fost făcută joi, în plenul Parlamentului, de către procurorul general Ion Munteanu ca răspuns la întrebarea deputatului PAS Mihail Druță referitor la soluțiile pentru obstrucționarea procesul judiciar de către avocații care tergiversează examinarea cauzelor penale.

„Dacă vorbim de avocați, nu o dată în discuții mai largi și în discuții mai înguste, inclusiv cu reprezentanța Parlamentului, am propus de ce avocați să depună declarații de venit și interese personale ca procurorii. Dacă vă uitați, fiecare avocat are venituri de maxim 5000 de lei pe lună din contracte. De ce procurorii și judecătorii trebuie să depună declarații pe venituri și interese, fiind subiecți din investigații, începând cu mass-media și toate organele de control ale Republicii Moldova, dar avocații nu? Deci, ei în rând cu noi participă la procesul de justiție din Republica Moldova. Să nu credeți că toți avocații sunt plătiți conform contractul în toate aceste cauze penale. Nu-i doar vorba de aceste cauze penale. Cunoașteți, cred că foarte bine, rolul avocaților în coruperea procurorilor, judecătorilor, organelor de urmărire penală, când se pierde limita dintre apărător și curier de bani”, a declarat Ion Munteanu.

În replică, Uniunea Juriștilor din Republica Moldova a condamnat afirmațiile procurorului general privind propunerea de a introduce obligația avocaților de a depune declarații de avere și interese personale. „Considerăm că această propunere reprezintă o tentativă gravă de a submina independența profesiei de avocat și de a aduce atingere principiilor fundamentale ale justiției”, se arată în declarația Uniunii Juriștilor.

Uniunea Juriștilor solicitat factorilor de decizie să se abțină de la astfel de propuneri. „Este imperativ ca avocații să își poată desfășura activitatea fără presiuni și ingerințe externe, pentru a asigura o justiție corectă și echitabilă pentru toți cetățenii”, susține Uniunea Juriștilor.

Menționăm că joi, în Parlament au fost audiați reprezentanții autorităților responsabile de prevenirea, combaterea și sancționarea fraudelor electorale, semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican din acest an. La ședință au participat șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Musteață, procurorul general, Ion Munteanu, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, și șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult