Social

Cu o zi înainte de protestele anunțate, profesorii îndeamnă autoritățile să le ofere salarii mai mari

Cu o zi înainte de protestele anunțate în fața Parlamentului de la Chișinău, profesorii fac din nou apel către autorități să le audă revendicările și să le ofere salarii mai mari. Nemulțumirile comunității pedagogice sunt determinate de ajustarea salarială prevăzută de proiectul bugetului pentru 2025, pe care o consideră nesemnificativă. Ei spun că majorările anunțate de Guvern nu vor acoperi creșterile costurilor de trai.

Profesorii de la Liceul Teoretic „Constantin Stere” din orașul Soroca spun că efortul enorm de a crește generații educate nu este răsplătit pe măsură.

Salariul pe care astăzi îl primim nu ne permite elementarul, inflația este atât de mare că nu ne permitem prețurile la facturi. În plus, un profesor credem că trebuie să fie și cu vestimentația corespunzătoare, și alimentația, dar salariul pe care îl primim cu adevărat nu ne permite. Rugăm foarte mult să ne ia în considerație, să nu fim ca niște cerșetori, dar să ni se ofere ceea ce noi merităm cu adevărat”, spune președinta sindicatelor la Liceul Teoretic „Constantin Stere” din orașul Soroca, Larisa Ungureanu.

Presiunea este și mai mare după optimizarea școlilor și creșterea numărului de elevi în clase, spun dascălii.

La nivel de țară, au fost optimizate multe școli și evident că numărul de copii este foarte mare la noi în liceu, clasele sunt suprasolicitate și pentru efortul pe care noi îl depunem în fiecare zi, consider că este foarte mic salariul”, menționează Larisa Ungureanu.

Un obiectiv pe care și l-a pus Guvernul, și nu doar acest Guvern, dar și guvernele anterioare a fost tot timpul ca salariul mediu în economie și salariul mediu în domeniul educației să aibă aceeași valoare. Din păcate, ani la rând lucrul acesta nu este realizat. Niște salarii mizere care nici nu pot asigura o existență, nu mai vorbim de un nivel mediu de viață”, susține profesorul de fizică, Victor Ciuvaga.

Victor Ciuvaga consideră că autoritățile trebuie să conștientizeze faptul că doar un salariu decent poate atrage în domeniu oameni profesioniști.

Sper ca toată comunitatea pedagogică să gândească cu referire la toți angajații din domeniul educației, pentru ca oamenii să fie salarizați corect și ca în final acest nivel de salarizare să asigure și sistemul educațional cu cadre profesioniste ca să avem și un alt nivel de calitate a educației”, a menționat Victor Ciuvaga.

În același timp, dascălii susțin că majorările ar trebui să vizeze în primul rând lucrătorii auxiliari și învățătorii de la treapta primară și abia apoi profesorii cu grade didactice superioare.

Aș vrea să începem cu treapta de jos, ceea ce sunt lucrătorii auxiliari, care într-adevăr astăzi au un salariu mic, dacă nu se ajunge la 5000 - 5500 li se dă o plată compensatorie, ceea ce eu nu înțeleg. Cred că ar trebui de majorat pentru cei începători și atunci respectiv cei deținători de grade didactic, de vechime în muncă vor avea un spor la salariu și vor avea un salariu mai mare”, a precizat Vasile Baș, directorul Liceului „Constantin Stere” din Soroca.

Amintim că Ministerul Educației a anunțat că ar putea identifica resurse suplimentare pentru majorări, doar că acestea vor viza doar profesorii cu grad didactic superior și cel managerial. Creșterea ar putea varia între 12 și 15 la sută. Majorările prevăzute de bugetul pentru anul viitor constituie 15% pentru personalul medical și aproximativ 9% pentru pedagogi. Documentul urmează să fie votat în lectura a doua de către deputați.

Citește mai mult