Criza energetică: 2025 ar putea începe cu deconectări la energia electrică, pe ambele maluri ale Nistrului. Precizările prim-ministrului
Locuitorii din regiunea transnistreană ar putea întâmpina noul an pe întuneric. Pretinsele autorități de la Tiraspol anunță că, în cazul stopării livrărilor de gaze rusești, Centrala de la Cuciurgan va trece la cărbune, iar procesul implică riscuri reale de deconectări în regiune. Autoritățile de la Chișinău susțin că un risc similar există și pentru locuitorii de pe malul drept al Nistrului. Premierul Dorin Recean a dat asigurări, însă, că orice întreruperi de energie vor fi de scurtă durată și nu vor afecta întreaga țară.
- Tiraspolul și-a concretizat interzicerea exportului de resurse energetice. Reacția Biroului de reintegrare
- Starea de urgență instituită de Tiraspol, un pericol pentru livrările de energie către malul drept? Ce spune Energocom și Biroul de Reintegrare
Așa-zisul ministru al dezvoltării economice de la Tiraspol a anunțat că locuitorii din regiune ar putea rămâne în beznă până la 10 ore, timp în care se va face trecerea la activitatea pe bază de cărbune.
„Ambele blocuri care lucrează pe bază de cărbune sunt uzate și există un risc destul de mare ca unul dintre ele să iasă din funcțiune. Asta înseamnă că va trebui să trecem la celălalt bloc și am putea avea deconectări totale de energie pentru o perioadă de 10 ore”, a declarat Serghei Obolonik, pretins ministru al dezvoltării economice.
În același timp, la Chișinău, se vorbește despre un risc similar și pentru locuitorii de pe malul drept. Potrivit șefului Guvernului, Dorin Recean, în cazul în care Kremlinul nu va livra gaze naturale în stânga Nistrului, va trebui schimbată rețeaua de la care ne alimentăm cu energie. Mai mult, în condițiile în care vor continua bombardamentele și va fi afectată linia Isaccea-Vulcănești-Chișinău, există riscul de deconectări de energie electrică. Chiar și așa, premierul a dat asigurări că acestea vor fi scurte și nu vor afecta toată țara.
Menționăm că Parlamentul Republicii Moldova a aprobat introducerea stării de urgență în energetică pe teritoriul țării, începând cu 16 decembrie, pentru un termen de 60 de zile. Guvernul a solicitat instituirea stării de urgență în contextul incertitudinii privind continuarea livrărilor de gaze din Federația Rusă spre regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina.