Moldovenii raționalizează consumul de energie pentru a diminua costurile la facturi
În primele 10 zile ale lunii decembrie, consumul de energie electrică în Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, cu aproape 15% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În acest context, autoritățile fac apel la responsabilitate și îndeamnă cetățenii să adopte măsuri pentru reducerea consumului, astfel încât să evite costuri suplimentare la facturi. Oamenii sunt sfătuiți să raționalizeze consumul de energie, în special în orele de vârf, dimineața, între 6 și 10, și seara, de la 18 la 23.
Pentru a face economii la factura de curent electric, moldovenii au început să reducă, pe cât e posibil, consumul de energie. Mulți dintre ei deconectează electrocasnicele atunci când nu sunt folosite, înlocuiesc becurile clasice cu led-uri și sting lumina mai des.
„Lumina o economisim, afară nu o lăsăm aprinsă. Erau câte 4-5 lămpi, le-am scos, am lăsat câte una. Mașina de spălat o punem în priză când spălăm și încercăm să reducem numărul de spălări”;
„Imediat cum ies din cameră sting lumina. Ies din camera copiilor - o sting. Ne străduim să fie stinsă, unde nu trebuie să ardă - nu trebuie să ardă. Dar nu e chiar ușor”;
„Nu lăsăm să ardă lumina în toată casa, lăsăm doar într-o cameră. Nu trebuie să cheltuim mult pentru că, când dai să plătești, cu ce să plătești? N-ai bani, îți taie lumina și stai fără lumină”, au spus oamenii.
Unii oameni ne-au spus că se întorc acasă de la muncă seara târziu și că, astfel, vrând-nevrând, reușesc să mai reducă din cheltuielile pentru energie.
„Noi o parte mare din timp o petrecem afară, chiar și acum pe timpul rece suntem mai mult afară, puțin timp petrecem în casă și respectiv de lumină avem nevoie doar seara”, a afirmat o femeie.
Elisaveta Jaloba, din satul Costești, raionul Ialoveni, spune că reduce pe cât este posibil consumul de curent electric, pentru că, spune femeia, doar în așa mod va fi suficientă energie pentru toată lumea.
„La moment ne străduim cât mai puțin să consumăm energie, facem focul în sobă cu lemne, tot timpul avem apă caldă pe plită pentru spălat și ceai. Folosim și fierbătorul electric, încălzitor de apă pentru că nu poți spăla cu apă rece. Dar totuși ne străduim să folosim cât mai puțin curent ca să ajungă pentru toată lumea. Folosim frigiderul, suntem cinci în familie, nu putem să nu folosim, avem copii”, a menționat femeia.
Împreună cu Elisaveta trăiesc și nepoții, care sunt informați despre faptul că electrocasnicele și gadgeturile consumă energie electrică chiar și atunci când sunt în regim de repaus, așa că cei doi copii, ambii elevi, le țin conectate la sursa de curent doar atunci când le folosesc.
„Eu folosesc electrocasnicele doar seara, când am nevoie, de exemplu, televizorul sau calculatorul pentru teme și proiecte, dar în rest stau la școală. Am mai văzut pe internet că dacă ținem încărcătoarele în priză, consumă energie”, a spus Teodor Avram.
Pentru a diminua consumul excesiv de electricitate, Guvernul îndeamnă populația să folosească rațional energia electrică, mai ales în orele de vârf, dimineața și seara.
Menționăm că Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile. În timp ce Chișinăul a anunțat că malul drept al Nistrului dispune de rezerve suficiente de gaze naturale pentru iarnă, situația în regiunea transnistreană rămâne incertă. Oficialii moldoveni au subliniat că vor căuta soluții pentru a sprijini cetățenii din stânga Nistrului, în cazul în care Gazprom va decide să sisteze livrările.
CITEȘTE ȘI: