Cum s-a aprovizionat Republica Moldova cu energie electrică în 2024?
În anul 2024, Republica Moldova, prin intermediul SA Energocom, a asigurat necesarul de energie electrică printr-un mix diversificat de surse interne și externe. Cantitatea totală cumpărată a fost de 4,5 milioane MWh, la un preț mediu ponderat de 90 euro/MWh.
Principalele surse de energie
Centrala termoelectrică Moldovenească (Cuciurgan): A reprezentat circa ⅔ din totalul energiei achiziționate, la un preț de 66 dolari/MWh (echivalentul a 63,75 euro). Totuși, ponderea acestei surse a scăzut cu 10% față de 2023.
Importuri din România și Ucraina: Aproximativ 13% din energia totală, o dublare comparativ cu anul precedent. Energia a fost achiziționată de pe bursa OPCOM – folosită pentru orele de vârf și deficit, la un preț mediu de 168 euro/MWh, dar și de la producători mari, precum Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Energoatom și Ucrhidroenergo.
Centrale termoelectrice din Chișinău și Bălți: Au produs 12% din energia necesară malului drept al Nistrului.
Surse regenerabile: Energia verde a reprezentat 7% din totalul achizițiilor, cu o producție de 291 mii MWh – de 3,6 ori mai mult decât în 2023. Aproximativ 200 de producători mici au livrat energie către Energocom, inclusiv ML Energy Grup, care a vândut energie la un preț mediu de 64,72 euro/MWh.
În prezent, tabloul aprovizionării Republicii Moldova arată total diferit întrucât Centrala de la Cuciurgan nu mai livrează energie electrică Republicii Moldova.
În primele 20 de zile ale acestui an, din totalul energiei achiziționate, aproximativ 30% au fost produse de centralele de termoficare urbane din Chișinău și Bălți, în timp ce ponderea importurilor a reprezentat peste 60% din necesarul de energie al țării. Restul, de aproximativ 10%, a provenit din surse regenerabile, incluzând parcurile eoliene, fotovoltaice și centralele pe biogaz.