Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară (ISA)
Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară (ISA). Acordul-cadru a fost semnat de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, la New Delhi, în cadrul întrevederii cu ministrul afacerilor externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, statutul de membru ISA permite țării noastre să participe activ la inițiative globale în sectorul energiei solare și să colaboreze cu parteneri internaționali în proiecte comune.
Alianța Internațională pentru Energie Solară (ISA) este o platformă globală dedicată extinderii utilizării energiei solare, cu scopul de a sprijini dezvoltarea de tehnologii inovative, cercetarea și promovarea de soluții durabile. Fondată de India și Franța, ISA reprezintă un parteneriat global în domeniul energiei solare. În acest context, Republica Moldova devine al 121-lea membru al ISA, reafirmându-și angajamentul față de soluțiile energetice sustenabile și de protejarea mediului în acord cu tendințele globale de tranziție verde.
Republica Moldova își propune să atingă un obiectiv ambițios de 30% din consumul de energie provenit din surse regenerabile până în 2030, iar aderarea la ISA va sprijini dezvoltarea a 510 MW de noi capacități de energie regenerabilă. Aceasta va contribui semnificativ la reducerea dependenței de importurile de energie și la scăderea emisiilor de carbon, fiind aliniată cu strategia națională de protecție a mediului și de tranziție verde.
Capacitatea centralelor electrice din surse regenerabile a crescut de 11 ori în ultimii 5 ani
În trimestrul trei al anului curent, Republica Moldova a ajuns să aibă centrale electrice din surse regenerabile cu o capacitate instalată de 521 MW sau de 11 ori mai mult decât în anul 2019.
Capacitatea instalată de producție a energiei din surse regenerabile în Republica Moldova a crescut cu peste 55% în acest an, comparativ cu anul precedent, cele mai mari progrese fiind înregistrate în domeniul instalațiilor fotovoltaice.
Potrivit datelor Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), capacitatea totală instalată a înregistrat o creștere de 162 MW față de 2023.Comparativ cu 2018, această capacitate a crescut cu peste 321 MW, adică de 6 ori mai mult. Din totalul de 383 MW, centralele fotovoltaice reprezintă 206 MW și cele eoliene - 154 MW.
În cazul instalațiilor fotovoltaice, în 9 luni ale anului curent, capacitatea a crescut de la 185,4MW în 2023 - la 344 MW sau aproape de 2 ori. Capacitatea instalațiilor eoliene a crescut de la 126 MW în 2023 la 154 MW în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de peste 22%.
Din acestea, centrale fotovoltaice cu capacitatea de 119,2 MW au fost instalate în baza mecanismului de sprijin tarif fix și 84,5 MW fără nici un mecanism de sprijin, energia electrică fiind comercializată în piața liberă. Centralele eoliene în piața liberă au o capacitate de 128 MW, iar în baza legii privind energia regenerabilă din anul 2007 - 25,9 MW.
Prosumatorii, adică persoanele fizice și juridice au instalat în total 138 MW, dintre care 115 MW în baza mecanismului de contorizare netă și 23 MW în baza mecanismului de facturare netă, intrat în vigoare la începutul acestui an.
Facilități acordate producătorilor de energie verde
În Republica Moldova sunt aplicate trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile:
facturarea netă, care a înlocuit de la 1 ianuarie 2024 mecanismul de contorizare netă - valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu;
tarif fix pentru 15 ani - pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian;
preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitație. Licitația a fost lansată în vara anului 2024 pentru o capacitate totală de 165 MW, dintre care 105 MW de parcuri eoliene și 60 MW fotovoltaice.