Externe

Corespondență Dan Alexe // UE dă în judecată Regatul Unit pentru blocarea liberei circulații a cetățenilor

UE a anunțat luni, 16 decembrie, că va duce Marea Britanie în fața Curții Europene de Justiție (CEJ) pentru încălcarea regulilor privind libera circulație a cetățenilor blocului comunitar și a membrilor familiilor acestora după Brexit. Comisia Europeană a declarat că se bănuiește că „au existat mai multe deficiențe” în implementarea tratatelor de către Marea Britanie la sfârșitul anului 2020.

Acest anunț vine în vreme ce Londra și Bruxelles-ul au făcut dovada unei apropieri de când Keir Starmer a venit la putere în iulie. Premierul laburist a decis să „reseteze” relațiile dintre UE și Regatul Unit, după o perioadă dificilă de dialog în urma Brexit-ului. În fața amenințării rusești sau a noii administrații americane, sau chiar a problemelor energetice și climatice, cele două părți caută să-și refacă legăturile. Opinia publică pare de asemenea să fie în favoare.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020. Însă, potrivit unui acord încheiat între cele două părți, cetățenii europeni și membrii familiilor acestora stabiliți înainte de sfârșitul anului 2020 în Marea Britanie urmau să beneficieze de aceleași drepturi ca și cei sosiți acolo înainte de Brexit.

Înainte de a sesiza justiția europeană, Comisia a purtat mai multe discuții cu autoritățile britanice începând cu 2020. Însă Uniunea Europeană susține că „mai multe dintre plângerile sale au rămas fără răspuns, în special în ceea ce privește drepturile lucrătorilor și drepturile membrilor familiilor extinse.

Comisia a declarat că va aduce cazul în instanță, deoarece dreptul său de a face acest lucru în condițiile ieșirii Marii Britanii din UE se încheie pe 31 decembrie.

Până atunci, CEJ poate să se pronunțe în chestiuni care datează dinainte de 2021, când s-a încheiat perioada de tranziție pentru Brexit a Regatului Unit. Marea Britanie ar fi obligată să respecte hotărârile instanței.

Premierul britanic Keir Starmer se va întâlni cu cei 27 de omologi ai săi din UE pentru o cină informală în februarie, prima întâlnire de acest gen de când Marea Britanie a părăsit Uniunea. Guvernul Regatului Unit a exclus însă aderarea la piața unică și la uniunea vamală.

Acțiunea în justiție vine pe fundalul unor mari presiuni de la Bruxelles cu privire la protejarea drepturilor post-Brexit a milioanelor de cetățeni ai UE din Marea Britanie. Comisia susține că Regatul Unit a impus restricții inechitabile asupra dreptului membrilor familiei cetățenilor UE de a locui în țară, printre alte aspecte. Există peste 5 milioane de cetățeni ai UE cu drept de ședere în Regatul Unit.

A ieșit la iveală un număr tot mai mare de cazuri de cetățeni UE cărora li s-a refuzat intrarea la granița Regatului Unit sau care fac obiectul unor ordine de deportare, după ce s-au întors din vacanțe sau din vizite de familie în străinătate.

Cele două părți se află, de asemenea, pe poziții divergente în chestiunea unui program de mobilitate a tinerilor, pe care UE o consideră esențială pentru orice apropiere de succes. UE ar dori să creeze „un program de experiență pentru tineret” care să le permită tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani să lucreze, să călătorească și să studieze oriunde în Regatul Unit și în cele 27 de state membre timp de câțiva ani.

Londra se opune oricărei scheme care ar putea crește migrația către interior fără ca aceasta să fie supervizată de organisme britanice de specialitate.

Procesul de divorț al Londrei de Europa se prelungește.

Citește mai mult