Autoritățile publice, îndemnate să economisească energia. Ministerul Energiei propune măsuri urgente
Ministerul Energiei a emis o circulară către autoritățile publice centrale și locale, solicitând implementarea imediată a unor măsuri concrete de eficientizare a consumului de energie în instituțiile publice. Apelul vine în contextul declarării stării de urgență pentru 60 de zile în Republica Moldova, începând cu 16 decembrie, și a riscurilor iminente asupra securității energetice a țării.
Starea de urgență în energetică a intrat în vigoare. Ce urmează?
EXPLICĂM // Cum se alimentează Republica Moldova cu gaze naturale și energie electrică
Ministerul Energiei a propus o serie de măsuri concrete pentru economisirea energiei electrice și termice, cu investiții minime, care pot fi aplicate imediat în instituțiile publice fără a afecta confortul cetățenilor. Pentru reducerea consumului de energie electrică, ministerul recomandă utilizarea luminii naturale pe cât posibil și limitarea becurilor aprinse în timpul orelor de lucru. De asemenea, instituțiile sunt îndemnate să înlocuiască becurile incandescente cu becuri LED, care consumă de până la 5 ori mai puțină energie. O altă soluție practică este instalarea senzorilor de mișcare pentru iluminat în zonele intens circulate, precum holuri și coridoare. Totodată, aparatele electrice și încărcătoarele trebuie deconectate din priză după utilizare, pentru a elimina consumul de energie în regim stand-by.
De asemenea, pentru optimizarea consumului de energie termică, Ministerul Energiei recomandă izolarea conductelor termice pentru a preveni pierderile de căldură și monitorizarea eficientă a temperaturii în interiorul clădirilor. Totodată, instalarea termostatelor electronice și a robinetelor termostatice pe calorifere poate ajuta la o distribuire mai eficientă a căldurii. În plus, se propune informarea și motivarea angajaților pentru a utiliza rațional energia la locul de muncă, prin menținerea feroneriilor și ușilor închise și oprirea aparatelor consumatoare de energie.
Ministerul Energiei subliniază că eficiența energetică este mai mult decât o măsură de reducere a costurilor: „este o responsabilitate socială.”