Externe

Companiile energetice din Europa Centrală cer extinderea acordului de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina

Cele mai importante companii energetice din Europa Centrală i-au solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să încerce să extindă un acord de tranzit prin Ucraina al gazului rusesc, care se va opri pe 1 ianuarie 2025. Într-o scrisoare trimisă astăzi, cu două zile înainte de ultimul summit al blocului comunitar din acest an, firmele furnizoare de gaze, operatorii de rețea și marii consumatori industriali din Ungaria, Slovacia, Austria și Italia au declarat că încetarea tranzitului ar putea „complica furnizarea de gaze” și „ar duce la creșterea prețurilor la gaze pentru consumatorii europeni”, relatează Politico.

Slovacia și Ungaria au încercat de luni de zile să insiste pe reînnoirea acordului de tranzit al gazelor dintre Kiev și Moscova, semnat în 2019, și care permite trecerea gazelor prin Ucraina către Europa. Aceeași problemă a tranzitului gazelor rusești, care ar putea fi oprit, ar afecta și Republica Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului.

Luni, ministrul Economiei din Slovacia, Denisa Sakova, a declarat că țara intenționează să obțină un acord privind tranzitul până la sfârșitul anului, dar că acest lucru „depinde de partenerii [țarii]”.

Premierul slovac Robert Fico a vorbit luni seară la telefon cu omologul său ucrainean, Denis Șmîhal, discuții pe care le-a calificat drept „foarte intense”, relatează Reuters.

În urma apelului, Șmîhal a spus că va discuta opțiunile pentru prelungirea acordului de tranzit al gazelor, atâta timp cât nu sunt incluse și fluxurile din Rusia. Totodată, a cerut Comisiei Europene să se adreseze oficial Kievului pe acest subiect. Motivul evident al Ucrainei este că nu mai vrea să finanțeze indirect efortul de război al Rusiei împotriva sa.

Ucraina câștigă în acest moment 240 de milioane de dolari din taxele pe tranzit, dar oprirea fluxului ar putea costa Rusia 6,5 miliarde de dolari anual, remarca recent ziaristul Euronews, Vitalie Cojocari, într-o postare pe Facebook.

Executivul european a spus în repetate rânduri că Uniunea Europeană nu va suferi foarte mult dacă se opresc fluxurile de gaze din Rusia și a exclus, până acum, să ajute la negocierea unei prelungiri.

Citește mai mult