Externe

Catastrofă ecologică în Marea Neagră. Pata de petrol afectează țărmurile și fauna locală

Catastrofa ecologică din Marea Neagră, care s-a produs în urma naufragiului petrolierelor ruse se extinde. Pata de petrol a ajuns la țărm și afectează sistemul ecologic. Locuitorii din orașele Taman și Anapa, alături de echipele de ornitologi salvează păsările ce au avut de suferit după deversarea de produse petroliere în strâmtoarea Kerci.

Petele de păcură formate în urma naufragiului petrolierelor „Volgoneft 239" și „Volgoneft 212" au ajuns pe țărmul din regiunea Krasnodar. Petrolul deversat poate fi văzut de-a lungul a „zeci de kilometri" din coasta rusă a Mării Negre după ce două petroliere au fost grav avariate de o furtună acum trei zile. Zeci de voluntari încearcă să salveze păsările care au fost afectate.

„Uitați-vă ce se întâmplă. Este toată acoperită cu păcură. Și ce am putea face cu ea acum? Nici nu știu cum să o ajut. Totul este acoperit cu păcură, totul e negru”.

Voluntarii s-au adunat în grupuri, recuperează păsările afectate, le spală, apoi le transmit în grija ornitologilor și centrelor care pot ajuta păsările să se recupereze. Localnicii spun că sute de păsări au fost afectate în zona poluată. Pentru a elimina consecințele dezastrului ecologic, Ministerul rus pentru Situații de Urgență a anunțat că a trimis în zonă în jur de o mie de militari și specialiști.

„Specialiștii au constatat că scurgeri de petrol de la petrolierul scufundat au ajuns pe coasta regiunii Anapa. Linia de coastă este poluată. Specialiștii Rosprirodnadzor lucrează în trei zone. Avem acolo și două laboratoare, unde efectuăm analiza probelor și evaluăm situația”, a declarat șefa Serviciului rus de Supraveghere a Resurselor Naturale, Svetlana Radionova.

La 15 decembrie, două petroliere rusești „Volgoneft" care transportau produse petroliere s-au scufundat în strâmtoarea Kerci. Una dintre nave s-a rupt în două, iar un marinar a decedat din cauza hipotermiei, restul au fost salvați. În urma naufragiului, țițeiul s-a deversat în mare. Potrivit experților ruși, aproximativ 3 mii de tone de păcură s-au scurs din cele două petroliere, dar ecologiștii Greenpeace consideră că ar putea fi vorba de o cantitate mult mai mare. Navele cu o vechime de peste 50 de ani transportau în total aproximativ 9 200 de tone de produse petroliere.

În același timp, cu o zi mai devreme, încă o navă Volgoneft a emis semnal de alarmă, raportând o fisură la bord, ridicând temeri că situația s-ar putea repeta. Ministerul rus pentru Situații de Urgență afirmă că situația nu este critică, nava fiind ancorată.

De cealaltă parte, Ucraina își coordonează acțiunile cu România și Bulgaria și pregătește un apel către Comisia internațională pentru protecția Mării Negre. Potrivit Kievului, scurgerile de păcură de la petrolierele rusești au provocat pagube de peste 14 miliarde de dolari în Marea Neagră.

Citește mai mult