Premierul Dorin Recean admite că tarifele la energia electrică ar putea crește. În ce condiții și cu cât
Tarifele la energia electrică ar putea crește, în cazul în care Gazprom nu-și va onora obligațiile și nu va livra gaze naturale în regiunea transnistreană, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Șeful Guvernului a dat asigurări că autoritățile vor oferi compensații suplimentare pentru a sprijini cetățenii afectați de o eventuală majorare a tarifelor. Întrebat cu cât ar putea crește acestea, premierul a evitat să ofere detalii, precizând că cifra exactă va fi comunicată ulterior.
- Traderii internaționali au rezervat capacități de tranzit pe gazoductul Trans-Balcanic. „Gazprom” lipsește din licitațiile lunare
- „Gazprom” nu a rezervat volumele lunare necesare pentru luna ianuarie. Ce urmează?
- EXPLICĂM // Cum se alimentează Republica Moldova cu gaze naturale și energie electrică
- Ministerul Energiei dezminte: Republica Moldova este aprovizionată stabil cu energie electrică
„Vom acorda compensații suplimentare la cei care vor avea de suferit. Noi deja am alocat 2 miliarde de lei pentru compensații pentru sezonul rece, iar în caz de necesitate le vom majora. (...) Să nu speculăm, atunci când vor fi cifrele pe masă, noi le vom analiza. Tot atunci vom decide cât buget suplimentar să alocăm pentru compensații”, susține premierul.
De la 1 ianuarie 2025, ar putea apărea deconectări la energia electrică, însă acestea vor fi „doar izolat și pe un termen limitat”, a admis șeful Executivului. Potrivit acestuia, întreruperile ar putea avea loc doar în cazul în care infrastructura energetică a Ucrainei ar fi din nou afectată de atacuri, așa cum s-a întâmplat anterior.
„Pentru malul drept avem asigurate resursele energetice necesare, mă refer la gaze naturale. În ceea ce privește energia electrică, avem capacitatea de a o importa din România și alte țări europene. S-ar putea să avem anumite întreruperi doar atunci când infrastructura energetică din Ucraina ar putea fi distrusă, așa cum se mai întâmplă. Mă refer la segmentul care trece prin Ucraina al liniei de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești-Chișinău, care ar putea să fie distrusă. În aceste momente trebuie să facem în așa fel încât să ne reconectăm pe alte linii care furnizează energie electrică din România. Anume în aceste intervale ar fi aceste deconectări”, a menționat Dorin Recean.
Întrebat ce va face Chișinăul dacă Centrala de la Cuciurgan își sistează activitatea, premierul a declarat că va crește capacitatea de producere internă la maxim din rezervele pe care le are Republica Moldova.
„Vom avea aceste conexiuni insulare pe patru inele cu România și asta ne va aduce aproximativ 30 la sută. Vom putea utiliza linia de înaltă tensiune de 330 kV Bălți - CHE Dnestrovsk, care adesea este bombardată. Iar din gazul pe care îl cumpărăm noi îl vom reproduce la Centrala de la Cuciurgan ca să asigurăm o echilibrare. Asta înseamnă costuri mai mari, dar trebuie să asigurăm pace și stabilitate aici, acasă”, a conchis prim-ministrul.
Menționăm că Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile. În timp ce Chișinăul a anunțat că malul drept al Nistrului dispune de rezerve suficiente de gaze naturale pentru iarnă, situația în regiunea transnistreană rămâne incertă.
Oficialii moldoveni au subliniat că vor căuta soluții pentru a sprijini cetățenii din stânga Nistrului, în cazul în care Gazprom va decide să sisteze livrările.