Internațional

Corespondență Dan Alexe // Bruxelles: care vor fi concluziile Consiliului UE privind R. Moldova

Summitul European (Consiliul) care va avea loc la Bruxelles joi și vineri, 19-20 decembrie, va avea ca temă principală, pe lângă chestiunea tensiunilor cu Rusia, extinderea viitoare a UE prin cooptarea țărilor candidate: Muntenegru, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Turcia, Ucraina, Republica Moldova și Georgia. În ce privește R. Moldova, Consiliul va saluta, în concluziile sale deja cunoscute, angajamentul european al Chișinăului, odată cu deschiderea oficială a negocierilor de aderare, în iunie 2024 și progresul considerabil în reformă realizat în ultimul an, în ciuda provocărilor cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de atacurile hibride împotriva Moldovei însăși.

Drepturile minorităților rămân o problemă

Concluziile Consiliului UE, deja gata în ajunul summitului și la care Teleradio Moldova 1 a avut acces, amintesc importanța continuării progresului reformelor, în special în domeniile statului de drept și drepturilor fundamentale, inclusiv drepturile persoanelor aparținând minorităților. Această insistență asupra drepturilor minorităților este foarte importantă, deoarece aceeași recomandare i se face, în concluziile Consiliului, și Ucrainei, în vreme ce Albaniei nu, pe când Muntenegru este singura țară candidată care a deschis deja toate capitolele negocierilor.

Bazându-se pe semnificativ progresele înregistrate, Moldova ar trebui să continue să avanseze în reforma sa cuprinzătoare a justiției, inclusiv în procesul de verificare, precum și în avansarea luptei împotriva corupției, concentrându-se pe consolidarea instituțiilor relevante și construirea în continuare a unui istoric solid de anchete și condamnări, inclusiv în ceea ce privește corupția la nivel înalt.

Consiliul salută abordarea sistemică a Moldovei cu privire la deozligarhizare și încurajează continuarea implementării planului de acțiune în această privință.

Consiliul ia act de constatările preliminare ale OSCE/ODIHR, care indică faptul că alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie au fost calme și bine gestionate, în ciuda încercărilor persistente ale Rusiei de a utiliza manipularea și interferența informațiilor false pentru a submina proceselor democratice, inclusiv prin utilizarea unor structuri locale.

Consiliul salută rezultatul referendumului, care reafirmă angajamentul Moldovei față de viitorul său în UE. Este salutată apoi capacitatea Moldovei de a rezista în fața atacurilor hibride fără precedent ale Rusiei și reconfirmă sprijinul continuu al Europei, inclusiv prin Misiunea de parteneriat a UE în Moldova.

Grija celor 27 pentru R. Moldova transpare și din faptul că se amintește că lupta împotriva interferențelor externe maligne care afectează cetățenii săi și încurajarea participării acestora sunt deosebit de importante în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din 2025.

În ceea ce privește criteriile economice, Consiliul salută comunicarea Comisiei privind noul Plan de creștere pentru Moldova, care are ca scop sprijinirea reformelor socio-economice și fundamentale ale Moldovei și îmbunătățirea accesului la piața unică a UE. Consiliul ia act pozitiv de eforturile susținute ale Republicii Moldova de a-și consolida administrația publică și cadrul de gestionare a finanțelor publice.

Consiliul își reiterează angajamentul de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Alinierea deplină la politica externă a UE

Consiliul felicită cu tărie Republica Moldova pentru cooperarea sa consecventă în probleme de politică externă și eforturile sale constante pentru alinierea deplină la politica externă a UE, inclusiv în ceea ce privește măsurile restrictive ale UE – un semnal puternic al angajamentului strategic al Moldovei față de calea sa către UE. Consiliul salută, de asemenea, cooperarea importantă în prevenirea eludării sancțiunilor împotriva Rusiei și Bielorusiei și salută participarea activă continuă a Moldovei la misiunile și operațiunile UE.

Concluziile mai subliniază și importanța extinderii ca prioritate strategică pentru UE. Consiliul își reafirmă angajamentul total față de perspectiva de aderare a Balcanilor de Vest, Ucrainei și Republicii Moldova. Turcia rămâne o țară candidată și un partener cheie în multe domenii de interes comun. Consiliul reamintește că acțiunile întreprinse de guvernul georgian pun în pericol calea europeană a Georgiei, ducând la oprirea de facto a procesului de aderare. Consiliul regretă declarația recentă a guvernului georgian privind suspendarea procesului de aderare la UE până în 2028.

Nu sunt concluzii "revoluționare" sau "istorice", așadar, cum se afirmă de obicei, ci mai degrabă o încheiere lină a președinției maghiare a UE, în așteptarea, de la 1 ianuarie, a președinției poloneze de șase luni, Polonia venind cu o atitudine mult mai afirmativă față de Rusia decât Ungaria lui Viktor Orban.

Citește mai mult