Energia electrică fără MGRES: Care sunt alternativele R. Moldova?
Republica Moldova se pregătește pentru noi provocări în asigurarea energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2025. Furnizorii de energie electrică deja au anunțat că am putea avea deconectări, în special în orele de vârf, dacă nu vom mai putea procura energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES). Încercăm să explicăm cum funcționează sistemul energetic al Republicii Moldova și ce soluții există pentru a depăși criza.
Producție locală și diversificarea surselor externe
Potrivit Ministerului Energiei, principalele centrale electrice din țară – Termoelectrica și CET 2 Chișinău vor acoperi baza de consum cu aproximativ 175 MW, în timp ce CET Nord din Bălți va contribui cu alți 25 MW.
Importuri din România
În contextul diversificării surselor de energie, R. Moldova a semnat un contract cu Nuclearelectrica Cernavodă pentru livrarea a 100 MW la un preț plafonat. În plus, alți 100 MW urmează să fie contractați de la Termocentrala Brazi.
Contribuția surselor regenerabile și hidrocentralei Costești-Stânca
Energie variabilă, de până la 100 MW, va fi asigurată de surse regenerabile, atât de pe piața liberă, cât și de la furnizori centrali. Centrala Hidroelectrică Costești-Stânca va furniza un aport stabil de 10 MW în bandă.
Bursa de energie și reducerea consumului în orele de vârf
În orele de vârf, bursa OPCOM din România va putea suplini până la 200 MW. În plus, se preconizează o reducere a consumului cu până la 60 MW prin ajustarea programelor industriale și economisirea energiei în gospodării.
Provocări legate de Cuciurgan
Centrala de la Cuciurgan rămâne un element cheie în sistemul energetic al Republicii Moldova. „Din punct de vedere tehnic, această centrală trebuie să funcționeze,” a declarat Victor Bînzari de la Energocom. Linia Vulcănești-Isaccea, esențială pentru aprovizionarea Chișinăului, trece prin această centrală. În situația în care nu există gaze naturale, centrala poate trece pe combustibil solid, cum ar fi cărbunele, asigurând cel puțin un bloc funcțional.
Soluțiile pentru echilibrarea consumului
Bînzari a subliniat că reducerea consumului în orele de vârf este esențială. „În orele de vârf avem o cerere de 800 MW, iar noaptea doar 200 MW. Dacă putem echilibra consumul la un nivel de 500 MW, situația poate fi gestionată cu succes.”
El a propus ajustarea programului de funcționare pentru anumite fabrici și uzine, astfel încât acestea să opereze în afara orelor de vârf, de exemplu după miezul nopții. „Trebuie să facem un mix constant pentru a evita deconectările și pentru a satisface nevoile tuturor.”
Întrebat despre posibilitatea ca așa-zisele autorități de la Tiraspol să întrerupă livrările de energie către Chișinău, Bînzari a exclus o acțiune de sabotaj, cu precizarea că asta ar afecta inclusiv aprovizionarea regiunii cu energie electrică.
CITEȘTE ȘI: