INTERVIU // Cristina Gherasimov: Ne așteptăm ca 2025 să fie cu provocări. Trebuie să fim uniți pentru a ancora Republica Moldova în spațiul păcii
Republica Moldova a continuat, pe parcursul anului 2024, să progreseze constant pe calea aderării la Uniunea Europeană, în ciuda provocărilor majore cauzate de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina și de presiunile hibride împotriva țării noastre. Provocările ar putea continua și în 2025, iar acestea derivă din faptul că Federația Rusă nu respectă independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre, a declarat Cristina Gherasimov într-un interviu pentru Moldova1. Republica Moldova lucrează pentru a ști cum să reacționeze în așa fel ca să diminueze pericole care amenință parcursul european, iar 2030 este un termen real pentru încheierea pregătirilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Aceste provocări nu au fost specifice doar anului 2024 și, din păcate, nu se vor stopa la sfârșitul acestui an. Ne așteptăm ca și 2025 să fie un an cu provocări. Vedem multă dezinformare în spațiul public, vedem un război hibrid pe care, din păcate, îl susțin mulți actori. Trebuie să cunoaștem cum să reacționăm la provocări, în așa fel încât să diminuăm riscurile”.
În paralel cu procesele tehnice ce țin de parcursul european, Chișinăul lucrează la îndeplinirea condițiilor pentru a putea începe discuțiile despre debursările banilor din Planul de creștere economică de 1,8 miliarde de euro. Acest lucru ar putea dura câteva luni. În prezent, țara noastră este în proces de definitivare a agendei de reforme și de identificare a sectoarelor prioritare pentru investiții.
„Este așteptarea noastră ca pentru Republica Moldova acest proces să se finalizeze în următoarele câteva luni, iar în momentul în care este adoptat acest Plan de creștere, deja putem discuta despre debursările care vor începe. Cu cât mai repede vor veni aceste fonduri cu atât mai repede o să putem să le investim în necesitățile noastre, care sperăm să fie resimțite în avantaje și beneficii economice nu doar de lungă durată, dar și imediate.”
Ce altceva puteți afla din interviul acordat de viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov:
- Republica Moldova, prezentată drept stat-model altor state candidate la aderare.
- Provocările întâmpinate de Republica Moldova în procesul de integrare europeană în 2024. Rusia - un obstacol indirect în procesul de integrare.
- Cel mai mare sprijin, atât politic, cât și la nivel de expertiză, vine din partea României.
- Polonia preia de la 1 ianuarie președinția Consiliului Uniunii Europene. Ar putea avansa mai rapid deschiderea capitolelor de negocieri?
- Planul de creștere economică pentru țara noastră, de 1,8 miliarde de euro, și când ar putea începe discuțiile despre primele debursări.
- Oamenii nu văd beneficiile aderării la UE. Cum îi facem să înțeleagă că transformările nu vin peste noapte?
- Partenerii internaționali ai Republicii Moldova analizează posibilitatea de a ajuta Republica Moldova în contextul crizei energetice.
N.R.: Interviul a fost înregistrat pe data de 24 decembrie 2024.