Moldovenii, în așteptarea deconectărilor de curent: aceștia și-au pregătit lumânări și felinare cu gaz lampant
Moldovenii se pregătesc pentru eventuale deconectări de energie electrică. Aceștia și-au pregătit lumânări sau felinare cu gaz lampant. De asemenea, pentru a fi evitată supraîncărcarea rețelei, aceștia raționalizează consumul de curent.
Leonid și Nina Purice din satul Șolcani, raionul Soroca, sunt pregătiți pentru eventuale deconectări de energie electrică. Aceștia spun că folosesc rațional energia electrică. Locuința o încălzesc de la sobă, tot acolo sunt preparate și bucatele.
„Noi facem focul cu lemne, cărbune, iar bucatele le pregătim la sobă, apă de spălat se încălzește tot de la sobă. În viața mea am mai prins așa momente, aprindeam candela, lampa de gaz, cu lumânări și așa am crescut copiii”, susține Nina Purice.
Localnicii susțin că se pregătesc de lipsa curentului, mai ales că au mai trecut prin asemenea perioade.
„Familiei noastre îi va fi greu, deoarece casa se încălzește cu lumină electrică, bucatele tot la lumină electrică. Ne gândim să procurăm un generator, am auzit că sunt în vânzare, o să ne coste scump, dar altă ieșire din situație nu avem”;
„Motorină și lampă, lumânări am și candelă. Eu am sobă și plită la sobă”;
„Am prins vremurile când se stingea lumina, lucram profesoară și controlam caietele acasă cu lumânarea, era greu, foarte greu”.
Grădinița „Albinuța” din satul Șeptelici este frecventată de 37 de copii. În cazul deconectării curentului, instituția ar putea să-și sisteze activitatea.
„Instituția se încălzește pe bază de cazan și avem podele calde și atunci în cazul acesta nu avem cu ce să încălzim copiii. La bucătărie, la fel, bucatele se prepară în rolă, ceea ce ține de pârjoale, și atunci, problema cea mai mare e că o să sistăm activitatea. În luna ianuarie, sperăm să procurăm un generator”, a spus directoarea grădiniței, Tatiana Fornea.
„Ne descurcăm până ce-o fi, dar mai departe cu deconectările nu știu cum o să fie și cu producția, avem în vedere carnea, ouăle. Copturi nu o să facem, o să reducem din meniu”, a relatat Angela Curoșu, bucătăreasă.
Pe 16 decembrie, în Republica Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în energie, deoarece există riscul ca, din 1 ianuarie, Gazprom să nu mai livreze gaze naturale către regiunea transnistreană. Furnizorii de energie electrică au anunțat că am putea avea deconectări, în special în orele de vârf, dacă nu vom mai putea lua curent de la Centrala Cuciurgan. Guvernul îndeamnă cetățenii să consume eficient energia electrică.