INTERVIU cu ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi: Relațiile Moldovei cu Rusia, la cel mai jos nivel - „O ultimă încercare de șantaj energetic”
Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă se află la un nivel foarte scăzut, ca urmare a agresiunii continue a Kremlinului împotriva Ucrainei și a utilizării resurselor energetice ca armă de șantaj, a declarat vicepremierul și ministrul Acerilor Externe, Mihai Popșoi, într-un interviu pentru Teleradio Moldova. Oficialul a precizat că o eventuală îmbunătățire a relațiilor depinde de deciziile Rusiei în privința încheierii războiului și respectării normelor internaționale.
Șantajul energetic al Rusiei, „una dintre ultimele încercări”
„Cât privește securitatea energetică a Republicii Moldova, am explicat, este o încercare, una probabil din cele din urmă încercări de a utiliza arma energetică împotriva Republicii Moldova, pentru că, în anii care vor urma, nu vor mai exista asemenea oportunități. Pentru că Republica Moldova își va rezolva complet aceste dificultăți pe care le-a avut până acum, va avea diversitatea aprovizionării, atât cu gaze pe care deja o are, cât și cu energie electrică”, a declarat Mihai Popșoi.
Relațiile ar putea fi îmbunătățite doar în contextul păcii
Ministrul a explicat că relațiile diplomatice cu Federația Rusă ar putea cunoaște o îmbunătățire doar în contextul unei păci durabile în Ucraina și al respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. „Cât privește o viitoare îmbunătățire a relațiilor, acest lucru poate avea loc odată cu stabilirea unei păci juste, durabile, în Ucraina, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, și desigur odată cu rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean”, a spus Popșoi.
El a reiterat poziția fermă a Republicii Moldova în ceea ce privește soluționarea pașnică a problemelor regionale și retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul său. „De aceea, Republica Moldova a spus de fiecare dată cât se poate de ferm, suntem adepții unei soluționări pașnice, nu vedem altă soluție decât una pașnică, atât în dosarul transnistrean, cât și în orice alte probleme pe care le-am avea noi”, a adăugat ministrul.
Ce altceva puteți afla din interviul acordat de șeful diplomației moldovenești, Mihai Popșoi:
Cum a influențat separarea portofoliului integrării europene consolidarea relațiilor bilaterale cu statele UE și cele din afara blocului comunitar?
Mai mult în avioane decât în birou?
Cum sunt apreciate, din exterior, progresele Republicii Moldova și unde mai avem de lucrat?
Proiectele-cheie ale relației Republica Moldova-România în acest an.
Ce rol joacă diplomația românească în promovarea intereselor noastre la Bruxelles?
Criza energetică: cine sprijină Republica Moldova?
Relațiile cu Rusia: dialog tehnic sau schimbare de abordare?
Regiunea transnistreană: își pierde Rusia influența?
Formatul 5+2: ce alternative sunt discutate?
Reglementarea transnistreană, parte din pacea Ucrainei?
Dilema geopolitică a R. Moldova, depășită după referendum?
Diplomația R. Moldova: lecții și priorități pentru anul viitor.
Diplomația în slujba cetățenilor: mesaj pentru moldoveni.
N.R: Interviul a fost filmat pe data de 23 decembrie 2024.