Cultură

2025, declarat „Anul Mihai Eminescu” de către Parlament

Anul 2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu”, pentru a marca 175 de ani de la nașterea poetului național, considerat un simbol al literaturii naționale și universale. Un proiect în acest sens a fost aprobat în ședința din 26 decembrie de deputați. Astfel, pe parcursul anului viitor, Guvernul va aproba un program național de acțiuni educaționale și cultural-artistice menite să celebreze viața și opera marelui poet.

Mihai Eminescu este prezența tutelară a întregii spiritualități românești. După cum a spus Constantin Noica: ”Este omul deplin al culturii noastre”. Pentru Republica Moldova este simbolul renașterii naționale, este expresia deplină a identității noastre românești. Cu gândul la Eminescu ne-am apărat limba română, ne-am câștigat independența, libertatea și suveranitatea. Prin opera sa poetică, filozofică și publicistică, Eminescu ne-a ancorat în spațiul valoric european și ca un adevărat Luceafăr al neamului ne-a arătat vectorul de dezvoltare și progres. Este datoria noastră să îi valorizăm opera prin lectură, studiu și cercetare”, a spus deputata PAS, Marcela Adam, în plenul Parlamentului.

Totodată, printre activitățile planificate figurează întâlniri ale scriitorilor, criticilor literari și ale profesorilor cu cititori din biblioteci și elevi din gimnazii și licee. De asemenea, va fi organizată o campanie amplă de reflectare a evenimentelor ce vor fi organizate cu prilejul „Anului Mihai Eminescu”.

Amintim că, pe 16 decembrie, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei au inițiat propunerea de a consacra anul 2025 drept „Anul Eminescu” pe ambele maluri ale Prutului. Această decizie a fost adoptată de conducerea celor două academii, în cadrul unei ședințe comune.

Programul dedicat acestei aniversări cuprinde o serie de evenimente culturale importante. Pe 15 ianuarie 2025, data nașterii poetului, va avea loc o sesiune festivă a celor două academii, la care vor participa membri titulari, corespondenți și de onoare, în format fizic și online.

În cadrul acestui an dedicat lui Eminescu, vor fi realizate cercetări științifice în contextul Deceniului Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă, inițiat de ONU în august 2023 și lansat oficial în România în noiembrie 2024.

De asemenea, în cursul anului viitor, vor fi lansate noi ediții ale operelor lui Eminescu, atât în limba română, cât și în cele 85 de limbi în care au fost traduse lucrările poetului.

În plus, oficiile poștale vor emite timbre și plicuri speciale, dedicate aniversării celor 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

UNESCO va sprijini activitățile de promovare a acestui eveniment, alături de autoritățile din Chișinău și București.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult