„Rețeaua Școlilor Model” // 35 de instituții din Republica Moldova, dotate cu echipamente pentru un sistem educațional digitalizat
Săli inteligente de clasă de ultimă generație urmează să fie introduse în cinci instituții de învățământ din țară. Școlile vor fi dotate cu astfel de echipamente, necesare pentru implementarea unui sistem educațional digitalizat. Acestea fac parte din proiectul Rețeaua de Școli Model, lansat în acest an de Ministerul Educației. În total, vor fi modernizate 35 de școli, pentru care sunt prevăzute două milioane de euro.
Una din instituțiile beneficiare este liceul „Ion Pelivan" din satul Răzeni, raionul Ialoveni. Acolo urmează să fie instalate trei ecrane digitale în sala de informatică a școlii.
„Timp de 25 de ani am lucrat, am început de la cretă și tablă și acum, să folosesc un display, este un progres foarte mare. În primul rând, displayurile ne permit ca doi, trei elevi să lucreze la tablă, să rezolve câte doi elevi odată”, a spus profesoara de informatică, Nadejda Sinițîn.
Administrația instituției menționează că o parte din săli a fost deja echipată cu tehnică modernă.
„Este un echipament digital pe care noi îl explorăm la maximum în activitatea educațională. Planificăm să-l instalăm în cabinetul de informatică. Ce ne-ar mai trebui? Cred că unele instruiri pentru ultimele echipamente digitale, instruiri pentru cadrele didactice, ca să facă față cerințelor”, a declarat directoarea Liceului Teoretic „I. Pelivan”, Aliona Baidan.
Beneficiarii proiectului subliniază că echipamentele digitale vor avea un impact pozitiv asupra procesului educațional.
„Indispensabil este ca tânăra generație să cunoască competențele acestea digitale și profesorii să știe să ofere aceste competențe. Ei trebuie să știe la rândul lor să fie competenți”, a specificat directoarea Liceului Teoretic „V. Coroban”, Liliana Leuca.
„Copiii actuali sunt copii digitali. Recent, avem un regulament nou pentru susținerea examenului de clasa a IV-a în format digital. Deci este un pas important de digitalizare a procesului de evaluare. Asta este important. Vrem noi, nu vrem, digitalizarea este viitorul”, a spus directoarea Liceului Teoretic „A. Mateevici”, Rodica Grosu.
Tehnica urmează să fie instalată în instituțiile vizate, începând cu 2 ianuarie anul viitor. Pentru dotarea celor cinci instituții cu echipamentele digitale, a fost alocat un milion de lei.