Decizia CSE: Evitați utilizarea lifturilor și a scărilor rulante în orele de vârf
Comisia pentru Situații Excepționale îndeamnă cetățenii, de la 1 ianuarie, să limiteze utilizarea ascensoarelor și a scărilor rulante între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00. De asemenea, autoritățile au dispus ca în aceste ore să fie redus și iluminatul în clădiri cu cel puțin 30 la sută.
Astfel, potrivit deciziei, administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa la parter anunțul: „În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf, nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a fi evitată blocarea în mers a acestuia”.
În decizia CSE se sugerează să fie redus iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil și deconectarea luminii de îndată ce nu se află nimeni în interior.
Totodată, autoritățile publice centrale și locale urmează să evalueze posibilitățile și să ia măsurile necesare pentru a reduce consumul de energie electrică, în special în orele de vârf, dar fără a afecta siguranța și sănătatea cetățenilor sau funcționarea serviciilor esențiale.
Una dintre prevederile deciziei este că administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare vor regla regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare, astfel încât să fie redus la minimum consumul de energie electrică și să fie utilizat la maximum potențialul bazinelor de acumulare.
Iar întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudură cu arc electric, instalații de topire electrică etc.) vor organiza programul de lucru astfel ca procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor menționate.
Alte măsuri sunt deconectarea vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmei în timpul orelor de program, dar și limitarea funcționării scărilor rulante.
Vezi AICI decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 27 decembrie.
Amintim că, începând cu data de 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova este instituită stare de urgență, pe o perioadă de 60 de zile, în legătură cu o potențială criză umanitară în regiunea transnistreană prin nerespectarea de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului. Aceasta ar putea duce inclusiv la întreruperea producției de energie electrică generată de Centrala de la Cuciurgan.