Cultură

O expoziție care redă obiceiurile de iarnă poate fi văzută la Chișinău

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău este gazda unei expoziții care redă obiceiurile moldovenești de iarnă, printre care malanca și mălăncuța. Vizitatorii vor putea să afle mai multe despre tradițiile poporului nostru prin comorile expuse pe rafturile muzeului.

În deschiderea expoziției, mai multe grupuri artistice din raionul Ungheni au oferit un spectacol autentic al obiceiurilor de iarnă, păstrate cu multă grijă și respect în comunitățile lor.

Noi, în cadrul acestei expoziții, am avut onoarea să prezentăm pe viu un spectacol cu jocul măștilor care au loc tradițional la noi în raion. Prin tradițiile, portul nostru, dansul, prin cântecul nostru popular noi vom dăinui ca neam în timp. Odată ce se vor pierde aceste tradiții, aceste obiceiuri, practic, vom dispărea și noi ca neam”, spune conducătorul artistic în satul Măcărești, Mihai Ganga.

După părerea mea, este foarte important ca aceste valori să nu fie pierdute, pentru că sunt foarte importante pentru cultura neamului nostru, pentru poporul nostru, pentru a-și păstra aceste tradiții, obiceiuri”. „Nu e așa greu să înveți rolul de cocostârc, nu sunt mișcări așa grele. N-avem mult de dansat, dar cel mai dificil este cu capul acestui cocostârc, care are o greutate. - Ce greutate are? - Nu știu, aproximativ 5-10 kilograme”, menționează participanții.

Aceste măști reprezintă legătura dintre natură și om, natură și societate, dintre bine și rău și mai ales erau tălăncile - semnifică faptul ca să alunge spiritele rele din sat. De aceea, fiecare om din sat primea malanca, jocul în gospodărie cu scopul de-a alunga spiritele rele și de a primi noul, frumosul, bunătatea”, a precizat Silvia Poiană, profesoară de istorie în satul Petrești.

Vizitatorii zic că sunt surprinși de expoziție:

Am avut ocazia să întâlnesc o profesoară de istorie din satul Petrești și ea mi-a spus un pic despre această tradiție, malanca, dar este și mălăncuța, pentru bărbați, și pentru femei. Am fost foarte interesată să aflu unde și pe ce dată se petrece, să văd cum se petrece această tradiție”.

Sunt destul de frumoase, care crează o impresie frumoasă, este foarte interesant să înveți unde îți sunt rădăcinile. Sincer să spun, studiind cultura de la sat, înțeleg că este bogată și ascunsă. Doar așa, vizitând muzeul sau poate chiar mergând prin sate, studiind, privind, îți dai seama că e o comoară care trebuie păstrată”.

Expoziția măștilor tradiționale de Malanca va fi deschisă publicului timp de o lună în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din capitală.

Citește mai mult