Tragedia aviatică din Kazahstan// Moscova confirmă că un atac cu drone era în curs în regiunea unde se îndrepta avionul
Liderul rus, Vladimir Putin, i-a cerut scuze președintelui azer după prăbușirea avionului Azerbaidjan Airlines „pentru faptul că incidentul tragic a avut loc în spațiul aerian al Rusiei”. Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin a avut o discuție cu Ilham Aliev. Asta după ce primele concluzii ale anchetei au stabilit că avionul ar fi suferit „interferențe fizice și tehnice externe”.
Ministrul azer pentru dezvoltare digitală și transporturi a sugerat că avionul a fost lovit cu un proiectil, citând analizele experților și mărturiile supraviețuitorilor care indică faptul că avionul a fost lovit din exterior.
De cealaltă parte, oficialii de la Moscova au recunoscut că un atac cu drone era în desfășurare în regiunea spre care se îndrepta zborul Azerbaidjan Airlines, dar nu au răspuns declarațiilor experților în aviație care au atribuit prăbușirea avionului acțiunilor din partea apărării aeriene ruse, ca răspuns la un atac ucrainean.
Liderul rus nu și-a asumat explicit responsabilitatea pentru doborârea avionului, după cum arată comunicatul oficial al Kremlinului. Discuția lui Vladimir Putin cu președintele Ilham Aliev are loc după ce Azerbaidjanul a anunțat oficial că rezultatele preliminare ale anchetei au arătat că avionul său a suferit „interferențe fizice și tehnice externe”.
„Concluzia inițială a părții azere este că a avut loc o interferență externă. Tipul de armă folosit în timpul impactului va fi determinat în timpul anchetei”, a spus ministrul azer al Transporturilor, Rashad Nabiev.
Pasagerii și membrii echipajului care au supraviețuit accidentului au declarat presei că au auzit zgomote puternice la bordul aeronavei în timp ce aceasta se învârtea în cerc deasupra orașului Groznîi.
„În momentul în care avionul s-a întors pentru un nou cerc, am auzit un sunet în afara avionului nostru: era sunetul unei lovituri”, a mărturisit un însoțitor de bord.
La scurt timp după aceea, bărbatul a suferit o lovitură bruscă. El a negat afirmația oficialilor kazahi despre explozia unei butelii de oxigen în interiorul avionului.
„Am simțit o lovitură la braț, am fost rănit. Aveam o rană adâncă, brațul era tăiat ca și cum cineva m-ar fi lovit cu un topor”, a mai spus el.
Supraviețuitorii povestesc despre câteva explozii:
„Cea de-a doua explozie a provocat haos, isterie și țipete. Le sunt recunoscător oamenilor de la bord care m-au ajutat. Am rugat un bărbat să mă ajute, apoi împreună cu el i-am ajutat pe ceilalți”.
„Au fost două explozii, la un interval de 5 minute. Apoi am mai zburat timp de o oră sau o oră și jumătate. După care avionul a început să coboare. Oamenii erau sub scaune, cu centura de siguranță pusă”.
„Nimeni nu credea că vom supraviețui. Nu știam ce să facem: să stăm nemișcați sau să alergăm să ne ascundem undeva. Am stat și am așteptat, sperând că Dumnezeu ne va cruța. Am făcut tot ce ne-au spus: am pus capul și mâinile cum ne-au zis. Apoi, un bărbat a venit la mine și m-a spus: „suntem în viață, ridică-te”. M-am ridicat și amândoi i-am ajutat și pe ceilalți cum am putut”.
Un deputat din Azerbaidjan a dat vina pe Moscova pentru accident și a îndemnat Rusia să prezinte scuze oficiale.
„Azerbaidjanul așteaptă un răspuns oficial din partea Rusiei cu privire la incident. Expresiile de regret și o investigație nu sunt suficiente. Azerbaidjanul așteaptă o explicație, scuze și despăgubiri din partea Rusiei”, a declarat Rasim Musabekov, parlamentar azer.
Avionul care zbura de la Baku la Groznîi nu a reușit să aterizeze pe aeroportul preconizat și nu a fost primit nici pe cele din apropiere. Aeronava a virat spre Kazahstan traversând marea și s-a prăbușit în timp ce încerca să aterizeze. Accidentul a provocat moartea a 38 de oameni și rănirea tuturor celor 29 de supraviețuitori. Dacă se dovedește că avionul s-a prăbușit fiind lovit de apărarea aeriană rusă, acesta ar fi al doilea accident mortal de aviație civilă legat de luptele din Ucraina.
În 2014, zborul Malaysia Airlines 17 a fost doborât de o rachetă sol-aer rusească, omorând toate cele 298 de persoane aflate la bord, în timp ce survola zona din estul Ucrainei controlată de separatiștii susținuți de Moscova. Rusia a negat responsabilitatea, dar un tribunal olandez a condamnat în 2022 doi ruși și un ucrainean pro-rus pentru doborârea avionului cu un sistem de apărare aeriană adus de la o bază militară rusă.
Citește și: