Moldovenii se întrec la gătit pentru masa de Revelion. Sfaturile nutriționistului
În perioada sărbătorilor de iarnă și în special de Revelion, moldovenii se întrec la gătit, masa de sărbătoare fiind doldora de bucate. În principiu, meniul festiv din noaptea de Anul Nou este format din mâncăruri tradiționale, indiferent de zonă, cum ar fi preparate din carne de porc, vițel și pasăre. Alții includ în meniu și pește, cum ar fi somonul afumat.
Totuși, nutriționiștii recomandă o masă cu puține feluri de mâncare. Este foarte important să nu lipsească din meniu fructele și legumele proaspete, a precizat medicul Luminița Suveică într-un interviu pentru Radio Moldova. Specialista mai notează că, după masa de sărbătoare, se recomandă plimbări în aer liber, pentru a preveni riscurile de indigestie.
„Mai cu seamă cei care au ieșit din post este nevoie ca treptat să includă diverse produse în alimentație, de exemplu, piftia, poate să fie adăugat pătrunjel, feliuțe de morcov ca să fie un aport de vitamina C și, în felul acesta, mai ușor de digerat. Sarmalele să fie făcute fără carne. La desert, ar fi bine să fie deserturile din fructe, salatele din fructe. De asemenea, să nu stăm mult la masă, între mese de mai avut timp și de o plimbare, ca să nu avem riscuri de indigestie și alte probleme”, a spus Luminița Suveică.
Precizăm că, potrivit nutriționiștilor, hidratarea este la fel de importantă, întrucât favorizează mai rapid digestia și previne supraîncărcarea organismului, prin urmare pe masa de sărbătoare trebuie să fie și apă plată. Băuturile alcoolice trebuie consumate moderat.