Social

INTERVIU cu secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban: Seceta din 2024, ajutoare pentru fermieri și obiectivele pentru acest an

Seceta a afectat anul trecut 350 de mii de hectare de terenuri agricole, dintre care 153 de mii de hectare erau plantate cu porumb, peste 130 de mii de floarea soarelui, iar 40 mii hectare cu grâu și deja alte culturi. Datele au fost anunțate de secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, într-un interviu pentru Teleradio-Moldova.

Totodată, oficialul a precizat că autoritățile încearcă să intervină cu mai multe instrumente pentru a susține agricultorii.

„Ne vom strădui în continuare să-i ajutăm, să-i ajutăm prin niște credite preferențiale pentru producători agricoli, care vor fi la un procent de dobândă, unul mic, unul fix, deci vorbim de 5,1% ceea ce ne promit specialiștii noștri și cei de la Ministerul Finanțelor. Și sperăm că mecanismele care s-au preluat, hai să zic așa, dacă vorbim despre actele legislative și vorbim despre legea 240, sperăm ca pe mulți producători să-i ajute și să-i scoată din această dificultate”.

În același timp, oficialul a precizat că anul trecut au fost alocați mai mulți bani pentru a susține agricultorii, care au avut de suferit în urma secetei.

„Pe partea de 100 de milioane avem 936 de beneficiari din 1062 de cereri care au fost înaintate. Asta ar însemna o suprafață peste 53.000 hectare de culturi afectate și asta ar însemna 2087 de lei la hectar vor primi acești 936 de beneficiari. Preponderent, deci, aceste ajutoare se duc spre raionul Cahul, Cantemir, Orhei, Telenești și deja partea de nord, deci Glodeni, Rîșcani și Edineț. Și vorbim iarăși de cei care au crezut în actarea pierderilor înregistrate”.

Menționăm că, Parlamentul a decis instituirea unui moratoriu asupra plății datoriilor pentru fermierii afectați de seceta din acest an, iar noua lege prevede amânarea plății datoriilor restante, inclusiv a majorărilor și penalităților, până la 31 octombrie 2025. Documentul prevede și revizuirea criteriilor de eligibilitate pentru debitorii fermieri. Noua lege privind măsurile de ajutor în domeniul agricol îi nemulțumește pe fermieri. Aceștia spun că în document nu se regăsesc propunerile lor discutate anterior pe platforma parlamentară, iar beneficiarii acestei legi pot fi numărați pe degete, din cauza criteriilor de eligibilitate incluse în proiect. Agricultorii insistă pe noi discuții cu autoritățile, cărora vor să le prezinte lista exactă a fermierilor care au avut de suferit în urma secetei din 2024.

Ce altceva puteți afla din interviul acordat de secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban:

• Cum a fost anul agricol 2024

• Noi exporturi de produse autohtone pe piața europeană

• Licențierea importurilor de cereale și oleaginoase

• Câte terenuri cu sisteme de irigare avem în țară și cum este posibilă majorarea numărului acestora

• Previziuni pentru anul agricol 2025

N.R: Interviul a fost filmat pe data de 27 decembrie 2024

Citește mai mult