Prețurile gazelor în Europa cresc după încetarea tranzitului prin Ucraina
Prețurile gazelor în Europa au crescut în prima zi de tranzacționare a anului 2025. Regiunea se pregătește de înghețuri pe fondul opririi tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.
Bloomberg scrie că gazul de referință pentru livrare în februarie în Țările de Jos a crescut cu 4,3%, dar de la ora 11:20 la Amsterdam prețul său a crescut cu doar 0,4% și s-a ridicat la 49,10 euro pe megawatt-oră.
Potrivit prognozei meteo, temperaturile vor scădea în unele țări, ceea ce va duce la creșterea cererii de încălzire. În Slovacia, până la jumătatea lunii ianuarie sunt așteptate temperaturi de până la -7°C.
Deși este puțin probabil ca Europa să rămână fără gaz în această iarnă, stocurile și proviziile de la alți furnizori pot îngreuna comercianților să-și reaprovizioneze proviziile pentru următorul sezon de încălzire. Prețurile la gaze pentru vara anului 2025 au depășit recent prețurile la gaze pentru iarna 2025-2026, ceea ce va face reaprovizionarea costisitoare.
În prezent, gazul rusesc are o singură rută către Europa: o conductă prin Turcia care transportă combustibilul până în Ungaria. Livrările prin acest canal vor fi monitorizate îndeaproape.
Majoritatea clienților monopolului rus Gazprom din Europa Centrală au reușit să găsească surse alternative de aprovizionare. Austria primește mai mult gaz prin Germania și Italia, potrivit unui raport de la Austria Gas Grid Management.
De asemenea, este probabil ca Europa să se bazeze din ce în ce mai mult pe gazul natural lichefiat, inclusiv din Rusia. Țara a furnizat regiunilor volume record de GNL în 2024, devenind cel mai mare furnizor după Statele Unite, care au lansat recent două noi fabrici de export.
Cu toate acestea, pentru țările fără ieșire la mare din Europa Centrală și de Est, costul transportului maritim către Germania, Polonia sau Grecia face ca GNL să fie o opțiune costisitoare. Slovacia a estimat că importurile de gaze din Occident vor genera costuri suplimentare de 177 de milioane de euro.
„Piețele de gaze din Europa nu sunt strânse, dar transportul combustibilului de la vest la est „este oarecum constrâns, așa că va crea o primă pentru regiune”, spune Walter Bolz, consilier senior în domeniul energiei la Baker & Mckenzie LLP.
Europa în ansamblu va trebui să concureze intens pentru GNL anul acesta, mai ales vara, când cererea crește în Asia. Deși în întreaga lume sunt construite mai multe fabrici noi de GNL, o capacitate semnificativă va fi gata doar pentru câțiva ani.
Pentru europeni, acest lucru înseamnă facturi mai mari la energie pentru o lungă perioadă de timp, prețurile cu ridicata pentru 2025 fiind așteptate să depășească media de anul trecut.