Social

Stocurile de cărbune din regiunea transnistreană s-ar putea epuiza până la sfârșitul lunii ianuarie, avertizează Celula de criză a Guvernului

Rezervele de cărbune pe care le are regiunea transnistreană s-ar putea epuiza mult mai rapid decât se anticipa anterior. S-ar putea termina până la sfârșitul lunii ianuarie, deși anterior se anunța că ar fi suficiente pentru 50 de zile, a anunțat Celula de criză a Guvernului.

L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, ce se întâmplă în regiunea transnistreană după epuizarea acestor stocuri și dacă Chișinăul ar putea ajuta: „La această etapă, avem toată deschiderea să oferim acel sprijin care să fie acceptat de oamenii din regiunea transnistreană. Noi avem cumva două dimensiuni, dimensiunea localităților controlate de Chișinău, unde ținem legătura cu primarii, Moldsilva, serviciile de urgență - toate sunt într-un fel conectate și urmăresc obiectivul de a ajuta cetățenii, conaționalii noștri care sunt în regiune, în zonele controlate de așa-zisele autorități de acolo. În cazul lor, la fel, serviciile medicale, serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin în cazul în care va fi nevoie”.

Informații suplimentare vor fi oferite ulterior, pe măsură ce vor apărea, a mai spus Vodă. „Chișinăul oficial își coordonează acțiunile cu organizațiile internaționale, în mare parte cu cele din structurile ONU, Crucea Roșie, deci răspunsul nostru la această criză umanitară care poate să se dezvolte în regiune este bazat pe principiul de susținere în formatul dat. Din comunicările de ieri ale altor instituții naționale, s-a dat și o ofertă inclusiv de achiziționare a gazelor naturale pe bursa internațională, care la fel a fost întâmpinată cu refuz, pentru că asta ar fi însemnat creșterea substanțială a tarifului în regiune”, a adăugat Daniel Vodă.

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, Centrala de la Cuciurgan funcționează în prezent pe cărbune, consumul zilnic fiind de 1000 de tone, din care se produc 140-150 MW de energie electrică. Rezervele de cărbune vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie curent, o perioadă mai redusă decât cea de 50 de zile, anunțată anterior.

Pe întreg teritoriul regiunii transnistrene au fost efectuate, în seara zilei de ieri, deconectări în evantai ale curentului electric. Din cauza supraîncărcării rețelei au fost raportate avarii, care au afectat peste 3 mii de consumatori. Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor, dă asigurări Guvernul.

Între timp, consumul de energie electrică pentru malul drept a fost asigurat la nivelul necesar pentru 3 ianuarie, potrivit informațiilor Celulei de criză - consumul de energie electrică a crescut cu 8,3% față de ziua precedentă, fiind acoperit integral în baza contractelor comerciale. Pe parcursul zilei de ieri, nu au fost înregistrate deconectări avariate ale rețelelor electrice, unităților de generare și/sau locurilor de consum. Totodată, nu au fost înregistrate avarii sau incidente nici în sectorul gazelor naturale, nici în cel al energiei termice.

Menționăm că și pentru ziua de sâmbătă, 4 ianuarie, necesarul de energie electrică este acoperit 100%. Energocom a anunțat că a făcut rezervările de capacități la hotarul cu România pentru a suplini necesarul de consum al Republicii Moldova. În acest fel, va fi posibil importul de energie electrică contractată și anunțată de companie anterior, plus procurările de pe bursă, în special în orele de vârf.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult