La Comrat a fost lansat un dicționar explicativ al limbii găgăuze
La Comrat a fost prezentat un dicționar explicativ al limbii găgăuze, tipărit în cinci mii de exemplare, care vor ajunge în toate instituțiile de învățământ și bibliotecile din autonomia găgăuză, dar și în țări în care sunt stabiliți purtătorii acestei limbi. Limba găgăuză este predată în toate instituțiile de învățământ din autonomia găgăuză ca limbă maternă.
La elaborarea celei de-a doua ediții a „Dicționarului explicativ al limbii găgăuze” au lucrat lingviști, jurnaliști și editori. Este o variantă revizuită și completată, care conține peste 10 mii de cuvinte. Cadrele didactice care predau limba și literatura găgăuză au apreciat importanța acestui dicționar.
„Noi mereu folosim dicționarele, cu ajutorul lor putem dezvolta limba și literatura găgăuză, vorbirea corectă. Le mulțumim inițiatorilor care au editat acest dicționar”, spune Ludmila Barladean, profesoară de limba găgăuză.
Dicționarul a fost realizat la inițiativa Ivannei Koksal, a cărei familie a finanțat munca asupra noii ediții. Iar cheltuielile legate de tipărire și de transportarea în Republica Moldova a celor cinci mii de exemplare au fost acoperite de către partenerii din Turcia.
„Acest dicționar trebuie să-l folosim, iar în acest proces ne vor ajuta cadrele didactice. Cu ajutorul lor, aceste cuvinte vor fi răspândite în viața noastră și a copiilor noștri. Ei vor învăța noi cuvinte și le vor folosi zi de zi. Astfel, limba găgăuză va trăi și se va dezvolta, cu ajutorul nostru”, a menționat Valentina Ceban, coautoarea dicționarului.
„În dicționar, cuvintele din limba găgăuză sunt explicate în limba găgăuză: ce înseamnă, cum sunt folosite, unde se aplică. A fost o muncă grea. Trebuia să folosim corect vocabularul, gramatica și regulile de ortografie. Prima ediție am realizat-o în anul 2018, iar după câțiva ani, am revenit la dicționar. L-am actualizat, am adăugat mai mult de trei mii de cuvinte”, a declarat inițiatoarea dicționarului, Ivanna Koksal.
Potrivit autorilor, dicționarul va ajuta considerabil la studierea limbii găgăuze și la păstrarea acesteia. În anul 2010, găgăuza a fost inclusă în Atlasul UNESCO al limbilor din lume aflate în pericol.