Social

Exemplul de curaj al unui tânăr care învinge prejudecățile legate de HIV

Deși HIV a fost mult timp perceput ca o condamnare la o viață limitată, astăzi tinerii purtători demonstrează lumii întregi că, datorită tratamentelor și îngrijirii corespunzătoare, este posibil să ai o viață plină de activități și realizări, fără a lăsa virusul să-ți dicteze cum să trăiești. Andrei Stolearenco este cel care încurajează pacienții să își trăiască viața și să își accepte statutul.

De aproximativ 14 ani trăiește cu virusul HIV, dar continuă să se bucure de viață. Vorbim despre Andrei Stolearenco, unul dintre lucrătorii sociali ai Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, care oferă sprijin și pacienților cu HIV de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Bărbatul recunoaște că, inițial, i-a fost frică, dar ulterior, a încercat să ajute persoanele să-și accepte statutul și să facă față discriminării și provocărilor.

Aveam probleme cu sănătatea, în special cu pielea, și mi s-a propus să fac un test HIV. Cunoscându-și stilul de viață, persoanele când își dau seama ce au făcut și cât de riscant le-a fost în special comportamentul, cum s-a întâmplat, își dau seama că riscuri au fost. Și soluția este tratamentul, diagnosticarea rapidă, medicii buni și, în calitate de prevenție, există terapia”, a spus Andrei Stolearenco, locuitor al capitalei.

Andrei spune că a avut nevoie de vreo doi ani pentru a-și accepta statutul. Mai mult, bărbatul afirmă că discriminarea în societate încă există, iar acest lucru îi face pe cei diagnosticați cu această maladie să se închidă în sine.

Există încă discriminare din partea oamenilor, din partea lucrătorilor medicali. Însă ei nu înțeleg că acest lucru îi îndepărtează pe oameni, îi face să se autostigmatizeze. Se feresc de doctori, de rude, de cei apropiați. Îmi vin mereu în gânduri planuri de viitor. Vreau să lucrez în continuare cu oamenii, să îi ajut”, a menționat Andrei Stolearenco.

Specialiștii spun că purtătorii de HIV pot duce un mod de viață obișnuit ca și restul oamenilor.

În general, virusul HIV se poate afla în organism de la cinci până la șapte ani. Odată ajuns în organism, virusul este asimptomatic până când în corpul omului celulele din sistemul imunitar scad până la un anumit nivel și atunci apar simptomele. Inițial, persoana are nevoie de sprijin. Atunci când află că este HIV pozitivă, este necesar să treacă peste etapa acceptării, alături să fie specialiștii. Diferențele dintre o persoană cu HIV și una fără virus este faptul că în fiecare zi bea o pastilă, la aceeași oră”, a specificat experta Alina Cojocari.

Specialiștii precizează că majoritatea persoanelor depistate cu infecția HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, active sexual și din acest motiv testarea și depistarea este una dintre intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV. Conform datelor statistice estimative publicate pe site-ul Asociației „Inițiativa Pozitivă”, în țara noastră trăiesc 17 034 de persoane cu HIV, dintre care doar 11 297 de persoane își cunosc statutul.

Citește mai mult