Moldovenii, la cumpărături pentru masa de Crăciun. ANSA recomandă să fie procurate alimente din locuri autorizate
În timp ce unii moldoveni susțin că adevăratul Crăciun se sărbătorește pe 25 decembrie, conform calendarului gregorian, sau pe stil nou, alții consideră că Nașterea Domnului este marcată doar pe 7 ianuarie, în conformitate cu calendarul iulian sau pe stil vechi. Majoritatea însă se bucură de ambele sărbători și, pentru a celebra Crăciunul cum se cuvine au dat năvală la tarabele din piață pentru a-și umple pungile cu bunătăți.
Dis-de-dimineață, moldovenii și-au început cumpărăturile. Legumele, carnea și dulciurile sunt la mare căutare. Oamenii spun că sarmalele, piftia și salatele nu vor lipsi de Crăciun.
„Pregătim răcituri, sarmale, salate, ce va da Domnul”;
„Facem cârnăciori de porc, domnișoarele acasă se ocupă care cu plăcintele, care cu sarmalele”;
„De toate luăm, că ne pregătim să plecăm la biserică și să dăm de pomană”.
În același timp, unii cumpărători spun că vor avea o masă modestă de sărbătoare, din cauza scumpirilor:
„E tot scump, ne pregătim câtuși de puțin, în jur de o mie de lei voi cheltui”.
„La toate produsele, carne, pește, legume, fructe, toate prețurile față de alți ani sigur sunt mai ridicate”.
„Cu banii noștri din pensie este insuficient să cumpărăm ceva”.
Alți oameni spun că se pregătesc pentru a primi colindători de Crăciun, cumpărând dulciuri și fructe:
„Ne pregătim, pentru că sărbătoarea cea mai principală este Crăciunul”;
„Noi ne pregătim să primim colindătorii, asta e neapărat la noi, trebuie să sosească nepoțeii, trebuie să luăm mandarine, banane”.
Precizăm că, în perioada sărbătorilor de iarnă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă cetățenilor să procure alimente doar din locuri autorizate și sigure. Consumatorii pot solicita vânzătorilor informații suplimentare despre produsele pe care doresc să le achiziționeze.