Tinerii păstrează tradițiile Crăciunului. Un atelier de creație, organizat la muzeul din Beșalma
S-au pregătit de Crăciun cu cele mai frumoase ornamente. Tinerii din Beșalma, autonomia găgăuză, au participat la muzeul din localitate la un atelier de confecționare a simbolurilor sărbătorii. În timp ce fetele le ornamentau, băieții repetau colindele cu care vor vesti gospodarilor Nașterea Domnului.
La Beșalma a devenit deja o tradiție ca, în ajunul Crăciunului, fetele nemăritate să se adune împreună la muzeul satului. Ele confecționează decorațiuni sub formă de flori din hârtie, pănuși și frunze uscate de porumb care vor fi prinse de căciulile băieților care merg la colindat.
„Am învățat să fac centrul florii pentru sărbătoare. Rotesc sârma pe un con, o răsucesc și astfel se formează petalele florii. Îmi place foarte mult această activitate, este interesantă. Ulterior, acest element poate fi pus în mijlocul florii. El va străluci”;
„Astăzi am organizat o întâlnire cu copiii, cu cei care merg la colindat, care s-au pregătit pentru sărbătoare - au învățat colinde, iar fetele au confecționat flori pentru căciulile băieților care vor colinda”, au spus participantele la atelier.
Muzeografii îi învață pe tineri să urmeze cu strictețe tradițiile Crăciunului. Potrivit obiceiului, când decorațiunile sunt gata, fetele, fiind ajutate de femei, prind aceste flori pe căciulile băieților aleși de ele. Iar tinerii se adună și repetă colindele.
„Începem să colindăm, să felicităm pe toți cu această mare și frumoasă sărbătoare. Cu această echipă de băieți ne adunăm de trei ani și împreună îi felicităm pe toți. Până în această zi, ne întâlnim zilnic și repetăm colindele noastre”.
Întemeiat în 1966, muzeul „Dumitru Caraciobanu" din Beșalma este una dintre cele mai vechi instituții muzeale din sudul țării.