România și R. Moldova au cerut UE să suspende plata taxei pe carbon pentru energia livrată țării noastre
România și Republica Moldova s-au adresat Comisiei Europene cu o cerere comună de derogare temporară de la obligația achiziționării certificatelor de emisii CO2 pentru energia electrică produsă pe bază de gaze naturale și cărbune, exportată în Republica Moldova. Solicitarea vizează producători români. Despre aceasta a comunicat într-o emisiune de la DIGI24, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.
„Problema este prețul, pentru că atunci când ai o producție bazată pe gaz și cu atât mai mult pe cărbune, prețul este mult mai mare din cauza certificatelor de CO2”, a spus Burduja.
„Noi ne-am adresat Comisiei Europene, comisarului pentru energie comisarului pentru mediu, atât eu, cât și premierul Recean, care a scris Comisiei, și le-am solicitat o derogare temporară de la plata acestor certificate de CO2, care pur și simplu dublează prețul energiei electrice de la vreo 400-500 lei MWh până la peste 1.000 lei MWh”, a spus ministrul român.
Burduja a mai afirmat că această exceptare de la plata certificatelor de carbon „ar ajuta într-adevăr Guvernul Republicii Moldova să suporte această cheltuială”.
Traderul Energocom are deja încheiat un contract bilateral cu Nuclearelectrica, pentru livrare de energie la puterea de 100 MW și se poartă în continuare discuții cu alți producători din România privind livrarea a 100MW de la centrala pe gaze de la Brazi, precum și de la Complexul Energetic Oltenia, privind alți 100-200 MW, livrați de la termocentralele pe lignit.