Șefa politicii externe a UE: „R. Moldova rămâne rezilientă și bine conectată la rețelele energetice europene”
Datorită sprijinului Uniunii Europene, Republica Moldova rămâne rezilientă și bine conectată la rețelele energetice europene, susține șefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, care a avut o discuție cu prim-ministrul Dorin Recean.
„Rusia continuă să folosească gazul ca armă, iar R. Moldova este din nou o țintă a războiului său hibrid. Datorită sprijinului Uniunii Europene, R. Moldova rămâne rezilientă și bine conectată la rețelele energetice europene. În convorbirea mea cu Dorin Recean am reafirmat solidaritatea noastră neclintită cu Republica Moldova”, a scris Kaja Kallas, pe X.com.
Russia continues to use gas as a weapon and once again Moldova is a target of its hybrid warfare.
— Kaja Kallas (@kajakallas) January 7, 2025
Thanks to EU support Moldova remains resilient and well-connected to European energy networks.
In my call with @DorinRecean I reaffirmed our unwavering solidarity with Moldova.
Prim-ministrul Dorin Recean a reafirmat că, „în pofida șantajului energetic al Kremlinului, este acoperit necesarul de energie al Republicii Moldova”.
„Am reafirmat că, în pofida șantajului energetic al Kremlinului, acoperim necesarul de energie al Republicii Moldova și protejăm cetățenii noștri. Criza umanitară provocată de Rusia în regiunea transnistreană trebuie să înceteze”, a spus premierul Dorin Recean, pe platforma X. com.
In my call with @kajakallas, thanked for a stronger co-op within the 🇪🇺energy system.
— Dorin Recean (@DorinRecean) January 8, 2025
Reaffirmed that despite Kremlin’s gas blackmail, we’re meeting 🇲🇩electricity needs and protecting our citizens.
The humanitarian crisis provoked by Russia in the Transnistrian region must end.
Amintim că Gazprom a anunțat, într-o notificare trimisă companiei Moldovagaz, în care e acționar majoritar, că suspendă livrarea gazelor naturale, începând cu data de 1 ianuarie. Concernul rus a invocat drept motiv refuzul părții moldovenești de a achita pretinsele datorii istorice, de 700 de milioane de dolari, sumă imputată malului drept, dar invalidată de un audit internațional. Gazprom nu a condiționat însă livrările cu achitarea datoriilor acumulate de malul stâng, timp de peste trei decenii, și care ajung la 11 miliarde de dolari.