Regiunea transnistreană mai are gaze pentru 24 de zile. Întreprinderile, încurajate să funcționeze noaptea
Regiunea transnistreană mai dispune de un stoc de 13 milioane de metri cubi de gaze naturale, suficient pentru încă 24 de zile, în condițiile în care majoritatea consumatorilor au fost deconectați de la rețea. Acest stoc este utilizat pentru alimentarea unor instituții sociale, a locuințelor și pentru menținerea sistemelor de gaz operaționale, prevenind deteriorarea lor completă. Autoproclamatele autorități locale avertizează că, în cazul în care sistemele ar fi oprite complet, repornirea lor ar dura peste o lună.
Secretar de stat: „Situația energetică în regiunea transnistreană este îngrijorătoare”
Deconectări masive de gaz și căldură pe malul stâng al Nistrului. Cum se descurcă oamenii
În contextul crizei energetice, întreprinderile din regiune sunt încurajate să își desfășoare activitatea în timpul nopții, când consumul de energie este mai redus. Centrala de la Cuciurgan, care funcționează acum pe cărbune, poate produce un maxim de 150 MW, din care 23 MW sunt necesari pentru propriile procese. Diferența este completată de energia generată de Hidrocentrala de la Dubăsari.
Pentru gestionarea consumului crescut, așa-zisele autorități aplică deconectări planificate de patru ore, de două ori pe zi.
În ciuda crizei energetice și a deconectărilor, Tiraspolul susține că securitatea alimentară a regiunii este asigurată.
Cu rezerve tot mai mici de cărbune și cu dezechilibre tot mai pronunțate în rețea, pretinsa administrație de la Tiraspol mizează în continuare pe reluarea livrărilor de la Gazprom și pe revenirea la status quo-ul în care gazul va fi din nou gratuit.
Amintim, criza energetică din regiunea transnistreană și localitățile din perimetrul Zonei de Securitate s-a agravat odată cu decizia Gazprom de a suspenda livrările de gaze naturale începând cu 1 ianuarie, ora 07:00. Concernul rus a invocat refuzul părții moldovenești de a achita așa-numitele datorii istorice, estimând pretinse creanțe de peste 700 de milioane de dolari, sumă contestată de Republica Moldova și infirmată printr-un audit internațional.