Deconectări masive de gaz și căldură pe malul stâng al Nistrului. Cum se descurcă oamenii
În timp ce autoritățile au dat asigurări că vom avea și mâine, 2 ianuarie, lumină și gaze, în stânga Nistrului au continuat deconectările masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților. Mai mulți cetățeni, inclusiv din Zona de Securitate, s-au pomenit dimineața în frig și fără apă caldă, după ce Gazprom a sistat livrarea gazelor naturale. Oamenii spun că se vor descurca fiecare cum poate, iar autoritățile de la Chișinău spun că sunt solidare cu cei afectați și că depun eforturi pentru soluții alternative.
Administrația de facto de la Tiraspol a anunțat că 131 de școli, 147 de grădinițe și 130 de clădiri „administrative” au fost deconectate de la sistemul centralizat de încălzire. Tiraspoltransgaz a deconectat de la gaze 74 900 de abonați, inclusiv consumatori casnici. Alți 116 000 vor primi cantități reduse. Este vorba în special de consumatorii din clădirile multietajate care utilizează aragazuri.
Au rămas fără gaze, astăzi, 1 ianuarile, și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale: Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fîrlădeni. Anterior, la 28 decembrie, Tiraspoltransgaz a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții de cultură. Iar penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender au fost deconectate de la agentul termic.
„Ei deconectează de la 04:00 dimineața. Umblă echipajele cum umbla NKVD-ul înainte. Vin și închid totul, plombează. Au început de la Camenca, Râbnița, Grigoriopol, Slobozia. Și Tiraspolul va fi pe jumătate deconectat, mai ales sectorul privat. La Corjova la 07:30 gazul era deja deconectat. Au mers operativ brigăzi de la Gaz-Dubăsari și au început a deconecta sisteme care leagă 10-15 case. Deci nu este deconectată direct gospodăria, dar linia de pe sector”, ne-a spus Iurie Coțofană, veteran de război care locuiește în Corjova, Dubăsari.
El spune că deocamdată nu există panică, iar oamenii încearcă să se descurce fiecare cum poate. „La mama avem lumină și o plită electrică. Avem plită cu sobă. Încălzim baia și camera. Am avut grijă să curăț soba. Lemne sunt. Băiatul meu trăiește la Dubăsari la apartament, a spus că se va încălzi de la condiționere, atât timp cât este lumină”.
O parte dintre cetățeni fac glume pe seama crizei și, manipulați de media din regiune, dau vina pe autoritățile de la Chișinău, ne-a mai spus Iurie Coțofană. „Oamenii glumesc, nu este panică, la unii este un pic de scârbă. Dar merge o propagandă foarte murdară împotriva guvernării Moldovei, îi învinuiesc. Ca și până acum oamenii cred în tot ce le-au arătat și le-au spus”.
Chișinăul rămâne alături de oamenii din stânga Nistrului și depune eforturi pentru soluții alternative. „Suntem solidari cu cei afectați și considerăm că șantajul rusesc în regiunea transnistreană trebuie să înceteze”, a spus, astăzi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Concernul rus Gazprom a anunțat, într-o notificare trimisă companiei Moldovagaz, în care e acționar majoritar, că suspendă livrarea gazelor naturale, începând cu data de 1 ianuarie, ora 07:00. Gazprom a invocat drept motiv refuzul părții moldovenești de a achita pretinsele datorii istorice, afirmând că e o încălcare „semnificativă” a contractului în vigoare. Concernul rus nu a precizat până când își va menține în vigoare decizia, dar a sugerat că aceasta ar putea fi revăzută și că va informa Moldovagaz.
Gazprom a condiționat anterior livrarea gazelor naturale de achitarea pretinselor datorii istorice acumulate de compania-fiică Moldovagaz. Potrivit concernului rus, datoriile malului drept ar fi de peste 700 de milioane de dolari, sumă pe care Republica Moldova nu o recunoaște pentru că a fost prescrisă în urma unui audit realizat la Moldovagaz, audit pe care Gazprom refuză să îl accepte.