Social

O refugiată din Ucraina oferă atenție și sprijin copiilor ucraineni veniți în R. Moldova

Războiul i-a impus să lase tot ce au agonisit o viață, iar astăzi au deja construit un capitol nou. Vorbim de refugiații din Ucraina care s-au stabilit în Republica Moldova. Printre ei se numără și Marina Sergheiciuc, care a reușit să transforme propria experiență de migrație într-o oportunitate de a ajuta copiii din comunitate. Ea a deschis un centru de dezvoltare dedicat copiilor refugiați, iar pe viitor și cei de la noi vor putea beneficia de servicii.

Experiența de peste 30 de ani în pedagogie și dragostea față de copii a motivat-o pe Marina Sergheiciuc din orașul Nicolaev să dezvolte o afacere aici, în Republica Moldova. S-a refugiat acum trei ani, împreună cu fiica sa.

La început activam acasă, sunt profesoară de limba ucraineană, îi învăț pe copii limba, gramatica, dezvoltăm gândirea, memoria, atenția. Ne-am gândit cu fiica, ea e coregraf, să facem ceva mai mult și așa am lansat afacerea. Este o creșă pe jumătate de zi. Avem logoped, profesor de limba engleză, specialist în terapia ABA pentru copiii cu nevoi speciale”, spune Marina Sergheiciuc, refugiată din Ucraina.

Centrul a fost deschis în primăvara anului trecut și este frecventat de peste 20 de copii. Femeia spune că îi este dor mereu de casa ei, însă este gată să rămână și la noi.

Ca și oricare om, vrem și noi acasă, dar ne-am adaptat. Locuim aici și, de ce nu, am putea să rămânem. Sunt bineveniți toți, și vorbitorii de limba română, și ucrainenii. Dacă va fi totul bine, pledăm pentru a lucra și aici, pentru că studiile nu au hotare”, menționează Marina Sergheiciuc.

De partea artistică este responsabilă fiica Marinei, Anastasia. Cu studii în artă, aceasta îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilitățile de comunicare, de a cânta și de a dansa.

Sunt coregrafă, responsabilă de partea artistică. Dansăm, cântăm și ne jucăm. Pentru noi a fost foarte important să ne susțină cineva. La început am stat acasă trei luni și deja nu mai puteam. Pe lângă asta, administrez și un salon de frumusețe”, a precizat Anastasia Sergheiciuc, refugiată.

La centru vor fi organizate și lecții de limba română. Astfel, copiii din Republica Moldova vor putea beneficia și ei de servicii, iar cei ucraineni se vor integra mai ușor în societate.

Citește mai mult