Ce se întâmplă cu mărfurile confiscate la vamă? Cele mai mari cantități sunt articole vestimentare
Tot mai multe mărfuri ajung să fie confiscate de vameși pe motiv că nu sunt declarate de cetățeni la intrarea în țară. Odată ridicate, acestea ajung în depozitele de păstrare ale instituției, unde se află și până la trei ani. Serviciul Vamal anunță că cele mai mari cantități reprezintă articolele vestimentare.
Majoritatea mărfurilor sunt articole vestimentare. Acestea pot fi păstrate până la o decizie finală a instanței de judecată. Potrivit responsabililor, produsele care ajung în depozit fie sunt în cantități mari, fie au o valoare impresionantă.
Într-un safeu sunt păstrate bunurile de dimensiuni mici, dar cu o valoare mare, cum ar fi telefoane, ceasuri și bijuterii. Astfel, cei care procură bunuri scumpe, dar nu le declară la vamă pot rămâne fără ele.
Pe lângă seif, în depozit sunt și frigidere, unde sunt păstrate produsele alimentare confiscate.
„Păstrăm produsele perisabile, ușor alterabile până se decide soarta lor. În frigider avem niște cașcaval, icre roșii, tot nedeclarate și trecute peste frontiera vamală”, a menționat Radu Procopciuc, inspector principal la Serviciul Vamal.
Așadar, soarta bunurilor confiscate depinde de decizia instanței.
„Dacă a fost dispusă confiscarea corpurilor delicte, ele se transmit către Serviciul Fiscal de Stat, care deja, în funcție de caz, dispune vânzarea lor, reciclarea sau nimicirea, în funcție de produsele care au fost propuse confiscării”, a precizat Radu Procopciuc.
Cele mai multe mărfuri nedeclarate de către persoane fizice sau juridice sunt articole vestimentare, mărfuri de larg consum, produse alimentare și piese auto uzate.
„Cele mai multe mărfuri sunt depistate în portbagajele mijloacelor de transport, microbuzelor sau în spații construite artizanal. Toate mărfurile care depășesc o valoare de 430 de euro cumulativ trebuie declarate la trecerea frontierei, în afară de cele care sunt ca unitate personală”, a declarat Andrei Șeremet, șef adjunct antifraudă la Serviciul Vamal.
Potrivit datelor Serviciului Vamal, anul trecut au fost reținute mărfuri în valoare de 38 de milioane de lei.