Expert: Cetățenii din stânga Nistrului sunt prizonieri ai politicii Moscovei împotriva Chișinăului
Pentru a rezolva criza din stânga Nistrului soluții tehnice sunt, însă Rusia inventează pretexte false pentru a opri livrarea gazelor în regiune, preferând să țină populația captivă în scopuri politice, ca parte a jocurilor Moscovei și Tiraspolului împotriva Chișinăului, constată expertul în energetică, Eugen Muravschi. El a explicat, pentru Moldova 1, că acum politica Chișinăului trebuie să vizeze ajutorul cetățenilor, nu regimului secesionist prorus.
Tiraspolul refuză soluțiile tehnice propuse de Chișinău, iar cetățenii din stânga Nistrului sunt prizonierii jocurilor politice ale Kremlinului. „Ar putea să cumpere gaz de pe Bursa Română de Mărfuri, filiala Chișinău, dar au refuzat. Ar putea să împuternicească Energocom să cumpere de pe platforme regionale europene, dar au refuzat și aceasta. Ar putea să încheie un contract cu Energocom pentru a le livra înapoi electricitate. Ei au refuzat. Președinta Maia Sandu a discutat cu președintele Zelenski pentru a le livra cărbune din Ucraina, pentru a produce electricitate. Autoritățile de la Chișinău caută în continuare soluții, în timp ce așa-zisele autorități de la Tiraspol refuză orice soluție, din cauza acestor decizii politice. Astfel, lumea din stânga Nistrului îngheață, nu are gaz, nu are căldură și are doar câteva ore energie electrică. Sunt prizonieri ai unui joc politic din partea Moscovei și a Tiraspolului.”
Potrivit expertului, soluții tehnice există, însă Rusia inventează pretexte false pentru a nu mai livra gaze în regiune: inițial acuzând Ucraina, apoi susținând că nu ar fi posibilă transportarea prin gazoductul transbalcanic și, în final, invocând pretinsa datorie istorică. „Miza Kremlinului, desigur, este să discrediteze forțele proeuropene de la Chișinău și să creeze incertitudine și tensiune în societate. O criză economică și socială pe care agenții săi de influență de la Chișinău, partidele pro-ruse, să o exploateze la alegerile parlamentare. În mod ideal pentru Moscova, această criză se va solda cu victoria partidelor pro-ruse la alegerile parlamentare, care vor avea o majoritate în Parlament și vor numi un Guvern care va opri cursul european al țării. Vor opri toate reformele din ultimii ani și ne vor arunca din nou în brațele Gazprom-ului, pentru a fi șantajați așa cum este șantajată regiunea din stânga Nistrului”.
Eugen Muravschi reiterează că există riscul unei crize umanitare în regiunea secesionistă, însă pretinsele autorități refuză orice ajutor. „OSCE poate juca un rol de mediator, având în vedere că, din motive politice, regimul de la Tiraspol refuză să discute direct cu Chișinăul. Cei de la Tiraspol nu doar că refuză ofertele de ajutor, dar este și foarte greu să ai un dialog cu cei care mint pe față. Sperăm că vom reuși să stabilim un dialog, cu finalitatea principală de a ajuta umanitar cetățenii din stânga Nistrului. Dar este important ca politica Chișinăului să fie de a ajuta oamenii, nu regimul separatist.”