Economic

Cel mai mare producător de panificație nu va majora prețul la pâine, chiar dacă tariful la energie s-a dublat. Ce spun producătorii și experții despre compensații

Măsurile anunțate de Guvern, în contextul creșterii tarifelor la energia electrică, sunt privite diferit de agenții economicii din Republica Moldova. În timp ce unii spun că majorările îi vor afecta mai puțin, inclusiv datorită stocurilor acumulate pentru a face față unei eventuale crize, alții sunt sceptici cu privire la eficiența programului guvernamental. Inițiativa, care prevede compensarea până la 50% din creșterea tarifelor pentru o perioadă de maximum șase luni, este percepută de mulți drept o soluție pe termen scurt, fără un impact sustenabil asupra economiei.

Costul pâinii produse de cel mai mare combinat de panificație din Republica Moldova va rămâne neschimbat, cel puțin „în perioada imediat următoare”, chiar dacă de astăzi au intrat în vigoare tarife aproape duble la energia electrică, a declarat directorul întreprinderii, Andrei Beșliu, pentru Teleradio-Moldova. Menținerea actualelor prețuri este posibilă datorită măsurilor preventive implementate anterior, precum și datorită sprijinului oferit de Guvern, a precizat acesta.

„Noi gaz am contractat încă în luna august și avem contractat, cu preț foarte bun, până în luna aprilie. Și stocuri de materie primă avem până în aprilie, mai, iunie. Majorarea costului la energia electrică ne afectează, dar nu în măsura în care să modificăm prețul începând cu următoarea perioadă. (…) Noi avem instalat un parc destul de mare fotovoltaic, care ne aduce o economie de 10% la energia electrică. Nu avem datorii, nu avem credite, suntem o întreprindere sănătoasă, dar până la urmă nu uităm că este o afacere și dacă va fi necesar, costurile la energia electrică sau alte resurse energetice se vor mai majora, vom lua o decizie, dar asta cine știe când va fi.”

Măsurile propuse de autorități sunt pe termen scurt, dar mediul de afaceri are nevoie de acțiuni pe termen lung, care vor avea impact direct asupra competitivității produselor, consideră directorul executiv al Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, Carolina Linte.

„Este o măsură pe termen scurt, nu este o măsură pe termen lung, care ar avea un impact direct asupra competitivității produselor noastre. Noi pe termen lung am solicitat măsuri mai concrete, în special diversificarea resurselor energetice, posibilitatea și accesul pentru toți producătorii sau procesatorii din domeniul agroalimentar să utilizeze, să producă energie regenerabilă, să aibă acces la linii de creditare cu componenta de grant ca să-și instaleze aceste acumulatoare care au capacitatea de a acumula și a păstra această energie ca să nu o dăm în rețea la 1,92 lei, când prețul este 4 lei. (…) Pe termen scurt poate va fi asta o soluție, dar pe termen lung noi avem nevoie să rămânem competitivi atunci când piața este practic liberalizată.”

Programul și măsurile propuse de autorități nu sunt suficiente, pentru că exclud categorii importante de producători, ne-a spus producătoarea agricolă Diana Crudu.

„Considerăm că măsurile sunt insuficiente, în condițiile în care nu au fost incluși proprietarii de depozite frigorifice care au și la ora actuală mere, struguri la păstrare, mai ales că e un an foarte dificil pentru producătorii de struguri, care s-au trezit cu un blocaj la export. Suntem conștienți că statul nu are bani și prioritizează, dar vă imaginați că pe lângă producătorii de lapte și ouă sunt mulți alții care vor fi nemijlocit afectați.”

Și expertul economic Alexandru Zgardan consideră că măsurile anunțate sunt pe termen scurt și vizează doar unele companii. Chiar și așa, potrivit lui, acestea vor ajuta agenții economici să facă față crizei energetice și să nu înregistreze pierderi mari.

„Toate măsurile acestea trebuie să fie transparente, pentru ca să nu avem neclarități sau dubii referitor la aplicarea lor discriminatorie etc. La fel, ele sunt destinate nu doar pentru mediul de afaceri, dar dacă e să ne gândim așa, mai profund, și pentru consumatori. În momentul în care companiile care, de exemplu, activează în domenii importante, cum ar fi securitatea alimentară, dacă sunt afectate, vor fi afectați absolut toți consumatorii care consumă produsele care sunt produse de aceste companii”, a declarat expertul în cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova.

Programul anunțat de Guvern va ajuta agenții economici să-și mențină nivelul de competitivitate și să evite transferarea poverii financiare asupra consumatorilor finali, însă măsurile trebuie aplicate operativ, a spus expertul economic Marin Gospodarenco la Moldova 1: „Orice întârziere în acordarea sprijinului poate reduce considerabil eficiența acestei măsuri”.

Contactată pentru o reacție, Confederația Națională a Patronatului a evitat să comenteze măsurile anunțate de autorități, rezumându-se la mesajul: „Este o chemare la luptă”.

Amintim că Guvernul Republicii Moldova a lansat pe 10 ianuarie un program de compensații pentru energia electrică, care acoperă până la 50% din creșterea tarifelor pe o perioadă de 3-6 luni, care vizează prioritar companiile din domeniul alimentar. Totodată, antreprenorii pot beneficia de sprijin investițional prin mecanisme dedicate, inclusiv granturi nerambursabile și scutiri de impozite, pentru creșterea eficienței energetice și modernizarea proceselor de producție.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult