Cinci școli din Zona de Securitate riscă să rămână fără resurse energetice din 20 ianuarie. Măsurile luate în calcul de Minister
Cinci școli amplasate în perimetrul Zonei de Securitate riscă să rămână fără resurse energetice din 20 ianuarie, avertizează Ministerul Educației, după o întrevedere cu directorii instituțiilor de învățământ din localitățile de pe malul stâng al Nistrului și șefii direcțiilor de învățământ din raioanele afectate de criza energetică. MEC precizează că, după această dată, autoritățile vor reevalua situația și vor decide, în funcție de situația energetică, dacă elevii vor trece sau nu la învățământul online.
Cele 18 instituții de învățământ din localitățile afectate de criza energetică, inclusiv din Zona de Securitate, au adoptat regimuri diferite de activitate, adaptate condițiilor energetice și infrastructurii locale, anunță MEC. Opt școli organizează cursuri în regim online, iar 10 funcționează cu prezență fizică, folosind generatoare. Totuși, potrivit Ministerului, cinci din cele 10 școli mai au rezerve de resurse energetice doar până pe 20 ianuarie.
Conform deciziei autorităților locale, până pe 20 ianuarie 2025, activitățile educaționale vor continua în format fizic în școlile care nu sunt direct afectate de criza energetică. După această dată, în funcție de evoluția situației energetice, se va decide trecerea la învățământul online.
Pentru a asigura flexibilitate maximă, Ministerul Educației precizează că va fi implementat atât învățământul online sincron (cu prezență virtuală la ore), cât și asincron (prin resurse preînregistrate și activități independente).
„Este esențial ca procesul educațional să aibă loc zilnic, pentru a garanta accesul tuturor elevilor la studii. Vom furniza instituțiilor 350 de computere, achiziționate în baza solicitărilor anterioare. Așteptăm, de asemenea, cereri suplimentare pentru alte echipamente necesare, cum ar fi aparate de aer condiționat și alte tipuri de dispozitive”, a declarat ministrul Dan Perciun.
Autoritățile anunță că vor continua să monitorizeze îndeaproape situația și să identifice soluții adecvate pentru a garanta accesul neîntrerupt al copiilor la educație.
Amintim că elevii care își fac studiile la liceele cu predare în limba română din regiunea transnistreană au revenit la ore pe 9 ianuarie, majoritatea în regim online. Aceștia urmau să învețe de la distanță, potrivit unui ordin semnat de ministrul Dan Perciun pe 3 ianuarie, până pe 31 ianuarie. Măsura a fost luată după ce concernul rus Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către Republica Moldova, localitățile din regiunea transnistreană, inclusiv din Zona de Securitate, fiind afectate direct de această decizie. Astfel, din 1 ianuarie, mii de locuitori din regiunea transnistreană au rămas fără căldură și apă caldă, iar din 3 ianuarie au început deconectările în evantai de la energia electrică.
În instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană care nu sunt subordonate Ministerului Educației de la Chișinău, vacanța de iarnă a fost prelungită până pe 20 ianuarie, la decizia Tiraspolului.