LIVE TEXT // Maia Sandu: R. Moldova nu se confruntă cu o criză energetică, miza Kremlinului - „nemulțumire pe malul stâng și pe malul drept”
Președinta Maia Sandu acuză Gazpromul de nerespectarea obligațiilor contractuale și susține că autoritățile de la Chișinău depun eforturi pentru a asigura stabilitatea energetică pe malul drept al Nistrului și pentru a sprijini populația afectată. Concluziile Consiliului Suprem de Securitate (CSS) au fost prezentate de Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă organizate la Președinție.
Compensațiile pentru agenții economici ar trebui să limiteze creșterea prețurilor
Programul de compensații destinat agenților economici are ca scop nu doar sprijinirea competitivității companiilor, ci și limitarea creșterii prețurilor pentru consumatori.
„Pe de o parte, ne dorim să protejăm competitivitatea agenților economici, iar pe de altă parte, să prevenim creșterea prețurilor. Tocmai de aceea, acest program vine să compenseze parțial costurile suplimentare și să încurajeze implementarea tehnologiilor mai eficiente”, a declarat Maia Sandu.
Șefa statului consideră că investițiile în energie regenerabilă și în echipamente moderne ar putea reduce presiunea asupra prețurilor.
Maia Sandu: „Gazprom trebuie tras la răspundere pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale”
Întrebată despre responsabilitatea Guvernului sau a Președinției în actuala situație energetică, președinta Maia Sandu a declarat că problema este cauzată de refuzul Gazprom-ului de a-și respecta obligațiile contractuale, subliniind că Republica Moldova și-a onorat angajamentele financiare.
„Gazprom-ul trebuie tras la răspundere pentru că nu își îndeplinește obligațiile contractuale. Republica Moldova s-a obligat să plătească și noi am plătit pentru gaze. Eu nu am semnat acordul cu Gazprom, eu nu m-am obligat să furnizez gaze naturale, ci Gazprom”, a declarat Maia Sandu.
Președinta a menționat, de asemenea, că datorită acțiunilor întreprinse de autoritățile de la Chișinău în ultimii ani, malul drept al Nistrului a evitat o criză similară cu cea de pe malul stâng. „Și eu, și colegii mei, am întreprins destul de multe acțiuni în ultimii ani pentru a oferi alternative. Grație acestor acțiuni, astăzi malul drept nu trece prin aceeași criză prin care trece malul stâng”, a adăugat Maia Sandu.
Maia Sandu confirmă vizita lui Vadim Krasnoselski la Moscova
Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a fost într-o vizită oficială la Moscova. Informația a fost confirmată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a specificat că autoritățile de la Chișinău nu reprezintă un obstacol în găsirea unei soluții pentru problemele din regiune.
„Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova și aceasta este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Ne dorim ca oamenii din regiunea transnistreană, de pe malul stâng, să aibă curent, căldură și apă. Dacă această vizită poate rezolva problema, atunci binevenită să fie. Altfel, comunicarea cu regimul de la Tiraspol se face prin instituții guvernamentale stabilite prin lege”, a declarat Maia Sandu.
Vizita lui Krasnoselski la Moscova are loc în contextul discuțiilor despre situația energetică și aprovizionarea regiunii transnistrene cu gaze naturale.
„Nu este criză energetică, noi ținem conducta deschisă” – Maia Sandu despre situația energetică din Republica Moldova
Președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu se confruntă cu o criză energetică, subliniind că există trasee alternative prin care gazele pot fi livrate, iar Chișinăul nu blochează tranzitul spre malul stâng al Nistrului.
„Nu este criză energetică pentru că există trasee alternative prin care gazele pot să vină, așa cum s-a întâmplat în cazul altor țări, care la fel primeau gaze rusești prin Ucraina. Acum unele dintre ele primesc același gaz de la Gazprom pe alte trasee. Noi ținem conducta deschisă, așa cum am zis de fiecare dată, Chișinăul nu reprezintă un impediment pentru tranzitul gazelor spre malul stâng”, a explicat Maia Sandu.
Totodată, președinta a acuzat Kremlinul că folosește energia ca mijloc de destabilizare, refuzând să-și respecte obligațiile contractuale: „Singura miză, singurul obiectiv este să creeze o situație de nemulțumire pe malul stâng și pe malul drept și să folosească energia ca element de destabilizare.”
„Tarifele pe care le achităm pe malul drept sunt înalte, știm acest lucru”
Președinta Maia Sandu a recunoscut dificultățile generate de costurile ridicate ale energiei electrice pentru gospodăriile casnice și agenții economici de pe malul drept al Nistrului și a precizat că Guvernul lucrează la soluții concrete pentru a atenua acest impact.
„Tarifele pe care le achităm pe malul drept sunt înalte, știm acest lucru. Vrem să ne asigurăm că și agenții economici și gospodăriile casnice vor trece mai ușor peste această perioadă. Guvernul are un mecanism prin care va compensa până la 50% din costurile la energia electrică. În următoarele zile, Guvernul va prezenta mai multe detalii despre acest program”, a declarat Maia Sandu.
În paralel, autoritățile urmăresc investiții pe termen mediu în capacități regenerabile, care au crescut semnificativ, de la 170 de megawați în 2021 la 600 de megawați în prezent. Totodată, linia electrică Isaccea-Vulcănești, esențială pentru securitatea energetică a țării, va fi finalizată până la sfârșitul acestui an.
Maia Sandu: „Ceea ce se întâmplă acum este o formă de presiune, cu implicarea Tiraspolului”
Președinta Maia Sandu a acuzat Federația Rusă de acțiuni continue de destabilizare în Republica Moldova, utilizând regimul de la Tiraspol pentru a exercita presiuni asupra Chișinăului.
„Federația Rusă în ultimii ani a întreprins mai multe acțiuni de destabilizare pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol. Ceea ce se întâmplă acum este o formă de presiune, cu implicarea Tiraspolului. Nu este pentru prima dată când ne confruntăm cu aceste situații. Cetățenii Republicii Moldova au mai trecut prin asemenea lovituri provocate de Federația Rusă și atunci când ne-a confruntat cu blocada exporturilor de vinuri, a fructelor, am mai avut situații cu folosirea energiei pe post de șantaj. Am trecut prin asta pentru că am fost solidari și asta trebuie să facem mai departe”, a declarat Maia Sandu.
Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru soluționarea crizei energetice
Chișinăul a propus Tiraspolului, încă din noiembrie, să discute soluții pentru criza energetică, însă autoritățile de facto din stânga Nistrului au respins oferta.
„În mod constant, au refuzat elaborarea acestor soluții și oferta unui potențial ajutor umanitar din partea Chișinăului și a partenerilor de dezvoltare. Au condiționat ajutorul de revizuirea Codului vamal al Republicii Moldova și alte situații total irelevante”, a declarat președinta Maia Sandu după ședința CSS.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru marți, 14 ianuarie, o ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi se află situația din sectorul energetic și măsurile de asistență destinate populației.
După ședință, șefa statului a susținut o conferință de presă, începând cu ora 13:00, la sediul Președinției.
Menționăm, criza energetică din Republica Moldova a afectat grav localitățile din regiunea transnistreană și Zona de Securitate, lăsând locuitorii și instituțiile publice fără energie electrică, termică și gaze naturale. Cele mai vulnerabile localități, precum Varnița și Copanca, sunt conectate la infrastructura controlată de Tiraspol și nu au legături directe cu rețelele de pe malul drept al Nistrului. Instituțiile publice, inclusiv școlile și spitalele, se confruntă cu dificultăți majore în asigurarea încălzirii, iar locuitorii depind acum de furnizarea de lemne, peleți și generatoare de urgență.
Amintim că „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu o potențială criză umanitară în regiunea transnistreană, din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.