Elevii claselor gimnaziale vor beneficia de alimentație gratuită în școală din septembrie 2025
Elevii claselor a V-IX-a vor beneficia de alimentație gratuită în școală, din septembrie 2025. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, într-o conferință de presă. Programul va fi finanțat integral din bugetul de stat. Potrivit ministrului, în perioada ianuarie-februarie, va fi stabilit formatul de implementare a acestui angajament, în funcție de mărimea școlii și capacitatea cantinei, iar detaliile vor fi prezentate ulterior.
În același timp, ministrul Dan Perciun a precizat că, în 2025, MEC va accelera reformele în educație și cercetare, concentrându-se pe cinci domenii prioritare: investiții în cadrele didactice, modernizarea infrastructurii și dotarea instituțiilor de învățământ, promovarea integrității și excelenței academice, incluziunea și bunăstarea elevilor.
MEC lucrează, de asemenea, la măsuri pentru asigurarea corectitudinii și integrității în sistemul educațional. Astfel, în premieră, în 2025, vor fi organizate examene centralizate, evaluate extern, la câteva discipline de profil pentru colegii precum Contabilitate, Turism, Merceologie, Planificarea și administrarea afacerilor. Aproximativ 1.000 de elevi din 20 de instituții de învățământ profesional tehnic vor participa la aceste examene, care vor respecta toate rigorile necesare.
Pentru a asigura integritatea academică, în șase universități vor fi amenajate centre de examinare dotate cu camere de luat vederi. De asemenea, MEC va realiza un sondaj reprezentativ în rândul studenților privind combaterea plăților informale în universități.
Va continua și implementarea sistemului guvernamental de plăți, o alternativă transparentă și anonimă pentru implicarea părinților în finanțarea școlilor și grădinițelor. Primele 131 de școli utilizează deja acest sistem, iar în 2025 se preconizează extinderea acestuia.
De asemenea, va fi actualizat curriculumul școlar, punându-se accent pe competențe transversale și adaptarea la cerințele pieței muncii. În acest an va fi publicată prima versiune a noului curriculum care urmează a fi implementat în 2027. La fel, vor fi evaluate și revizuite 47 de curriculumuri școlare, care vor fi propuse spre dezbateri publice până la finele anului.
Totodată, grădinițele din Republica Moldova vor putea beneficia de noi state de personal. Este vorba despre instituirea noilor funcții de psiholog, logoped și cadre didactice de sprijin pentru copiii cu nevoi speciale în instituțiile unde nu au fost până în prezent. MEC își mai propune să aibă pregătite și trei școli în trei raioane, pentru integrarea copiilor cu dizabilități severe, acestea devenind unități de educație incluzivă.
CITEȘTE și: