Cultură

„Marele Eminescu ne-a unit, ne unește și ne va uni”. 175 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești au fost marcați la Chișinău

O suita de evenimente memorabile au marcat astăzi Ziua Națională a Culturii și lansarea Anului Eminescu cu prilejul celor 175 de ani de la nașterea poetului. Tradițional, evenimentul a debutat cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu din Aleea Clasicilor Literaturii Române și a continuat la Academia de Științe, la biblioteci, muzee și teatre din capitală, precum și în instituțiile de cultură din raioanele țării.

Aleea Clasicilor Literaturii Române, spațiul din preajma bustului lui Eminescu, a fost locul în care admiratorii au recitat și au vorbit despre valoarea moștenirii sale literare. O profesoară cu elevii ei au impresionat printr-o lecție deschisă, inspirată din opera eminesciană.

„Vreau să le insuflu elevilor mei ideea că a-l omagia pe Eminescu trebuie cerebral, nu prin cuvinte goale, nu o dată în an. E reperul cultural fundamental”, a declarat profesoara Viorica Oleinic.

„Cred că Mihai Eminescu a fost studiat, este studiat și va fi studiat din cauză că frumusețea versurilor lui, eu cred, nu se învechește și trebuie studiat”;

„Vreau să recit câteva versuri din opera marelui Eminescu pentru nepoții mei. Vreau să-i educ, să-i fac să-l iubească pe Eminescu. ”Voi sunteți urmașii Romei? Niște răi și niște fameni! I-e rușine omenirii să vă zică vouă oameni!” ”.

Cu o istorie a Cenaclului „Mihai Eminescu” din Nisporeni a venit Ion Teleman din Iurceni.

„Eu am înființat Cenaclul ”Mihai Eminescu” la Nisporeni. Cenaclurile noastre au fost acele tribune ale Renașterii. Eminescu și-a dedicat geniul său neamului nostru românesc, pentru asta eu îl cinstesc. Am înălțat bustul poetului la Iurceni.”

Eminescu reprezintă momentul astral al istoriei și culturii românești, a menționat poetul Teo Chiriac.

„Noi, basarabenii, la care Eminescu a ținut foarte mult și a scris mult despre destinul Basarabiei, avem o datorie față de Eminescu. În primul rând, de a vorbi corect limba română.”

„Cred că darul cel mai frumos al jurnalistului Eminescu către posteritate este tocmai limba aceasta bogată. Un om care a sacrificat totul adevărului și moralității”, a specificat directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu" din Iași, univ. dr. Ioan Milică.

„Eminescu ne unește" a fost genericul ședinței comune a Academiei Române și a Academiei de Științe de la Chișinău.

„Marele Eminescu ne-a unit, ne unește și ne va uni și două Academii fac tot posibilul ca să apropie cele două maluri ale Prutului și creația lui Mihai Eminescu chiar ne ajută să ne apropiem”, a declarat președintele AȘM, Ion Tighineanu.

Interpretarea în premieră a creației „Odă lui Eminescu" de Constantin Rusnac și Ion Tighineanu, de către Capela Corală „Moldova”, precum și proiecția documentarului „Cufărul lui Eminescu", despre obiectul ce adăpostea jurnalele originale ale poetului, au fost pe potriva așteptarilor.

„A fost sufletul lui acolo, și în cufăr, și în caiete, și în tot textul acela pe care l-am avut la baza scenariului. Prezența noastră aici cu acest film demonstrează încă o dată că o operă este dincolo de timp și spațiu”, a spus regizorul Cristian Radu Nema.

„Avem nevoie astăzi de Eminescu mai mult ca niciodată pentru că, de fapt, el nu este doar marele poet al neamului românesc, este simbolul și pilonul identității naționale, al limbii române și al culturii române. Nu trebuie doar să-l omagiem pe Eminescu, ci să-l studiem, să-l înțelegem, să-l iubim”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Printr-o mare diversitate de evenimente, Anul Eminescu va fi un prilej de a cunoaște mai bine moștenirea spiritului tutelar al neamului. Poetul național Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la Ipotești și a încetat din viață pe 15 iunie 1889.

Citește mai mult