Expert: Dacă gazul rusesc este ajutor umanitar, de ce este contabilizat ca datorie a Republicii Moldova?
Gazul rusesc oferit drept „ajutor umanitar” pentru regiunea transnistreană va fi contabilizat drept datoria Republicii Moldova, anticipează expertul în energetică Eugen Muravschi. El a mai declarat, pentru Moldova 1, că „autoritățile de la Chișinău nu trebuia să permită Moscovei să-și facă jocurile la Tiraspol, după scenariul de manipulare politică scris la Kremlin”.
„Moscova a dat vina pe Chișinău și, apoi, tot Moscova rezolvă. E un scenariu destul de simplu în politică: să creezi o problemă artificială pentru a te prezenta drept salvator și, drept bonus, dai vina pe altcineva, creând tensiune între cele două maluri. Dacă problema a fost din vina Moldovei și până acum nu s-a livrat gaz, ce s-a schimbat? Ceea ce demonstrează că era posibil să fie livrat acest gaz din ianuarie, iar motivul real a fost pur politic. Aceasta este dovada că scenariul este de fapt o manipulare.”
Expertul anticipează că gazul rusesc va ajunge în regiunea din stânga Nistrului prin conducta transbalcanică și susține că nu au existat obstacole tehnice pentru Rusia să livreze gaze prin conducta transbalcanică, decât pretexe manipulative. „Până acum a existat doar o problemă politică: intenția Moscovei de a crea probleme Republicii Moldova. Ce înseamnă „ajutor umanitar”? Este o manipulare politică. Pentru că Tiraspolul califică tot gazul pe care l-a primit până acum de la Gazprom, pentru care nu au plătit, drept ajutor umanitar. Dar noi vedem că cei de la Gazprom țin evidența acestei datorii, care are acum o valoare de aproximativ 11 miliarde de dolari. Deci, dacă ar fi ajutor umanitar, atunci de ce acest ajutor este contabilizat drept datorie?”
La o zi de la vizita sa la Moscova, liderul separatist Vadim Krasnoselski a declarat că a convenit la Moscova despre livrarea de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului.
Premierul Dorin Recean, a criticat situația și strategia Rusiei, și a declarat că acțiunile recente sunt parte a unei strategii previzibile de escaladare. Autoritățile constituționale de la Chișinău continuă să respecte obligațiile contractuale față de concernul rus și să mențină stabilitatea în regiune, în timp ce Tiraspolul ar aștepta ca livrările de gaze rusești să fie reluate.