Expert: Criza energetică a fost o oportunitate de a reintegra regiunea transnistreană
Federația Rusă, timp de peste trei decenii, a finanțat regimul separatist de la Tiraspol prin livrări de gaze și va continua prin diverse modalități, iar criza energetică a fost o oportunitate pentru Chișinău de a reintegra regiunea transnistrenă, susține fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. Expertul în spațiul Mării Negre, Mihai Isac, constată că, prin strategii hibride, Rusia folosește Gazpromul drept armă politică împotriva cetățenilor moldoveni și va identifica noi modalități de a sabota din interior procesele democratice din Republica Moldova.
„Federația Rusă, timp de peste trei decenii, a finanțat acest regim prin livrări de gaze și este dispusă să o facă în continuare. Modalitățile sunt multe și vedem cum Rusia le implică. Întrebarea este de ce noi nu am fost pregătiți să substituim gazul rusesc chiar din prima zi. Pentru că adevărul trist este că cel care controlează energetica regiunii transnistrene controlează, de fapt, și această regiune politic. Respectiv, putem vorbi despre ratarea unei oportunități de reintegrare. Am substituit gazul rusesc pe malul drept de ceva timp, dar toate afirmațiile privind independența Republicii Moldova față de livrările de gaz rusesc vedem că nu au rămas decât afirmații”.
Fostul vicepremier costată că Moscova vrea să influențeze deciziile autorităților noastre. ”Mă tem că ne aflăm într-o situație care, din punct de vedere juridic, ar putea fi una curată, dar cu un impact politic urât pentru țara noastră. Este o situație pe care am admis-o noi, ca stat, Republica Moldova, am admis să se întâmple. Și nu mă refer aici la vreo companie concretă. Mă refer la situația în care, în țara noastră, în Republica Moldova, în stânga Nistrului, s-ar putea pune presiuni asupra malului drept al Nistrului. Hotărăște Federația Rusă ce va fi, cum va fi energia electrică sau nu va fi, la ce preț și dacă va fi suficientă. Deci, de fapt, vedem că suveranitatea Republicii Moldova în domeniul energetic s-a mutat la Moscova.”
Expertul în spațiul Mării Negre, Mihai Isac, precizează că România va susține întotdeauna populația Republicii Moldova, indiferent de guvernarea de la Chișinău. „Dacă în urma alegerilor parlamentare va continua procesul de integrare europeană, atunci sprijinul va fi mult mai eficient. Anumite derapaje pe care le vedem în modul în care acționează Gazprom influențează direct modul în care se gestionează această relație. Actualei puteri de la Chișinău i se pot reproșa multe, dar am văzut și state mai puternice decât Republica Moldova căzând victime strategiilor hibride ale Federației Ruse, care folosește Gazpromul ca armă politică împotriva cetățenilor moldoveni. Este clar că Rusia va identifica noi posibilități de a sabota din interior procesele democratice din Republica Moldova. Vedem implicarea pe scară largă a unor structuri ecleziastice și coruperea voinței electoratului din Republica Moldova.”
La o zi de la vizita sa la Moscova, liderul separatist Vadim Krasnoselski a declarat că a convenit la Moscova despre livrarea de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului.
Premierul Dorin Recean, a criticat situația și strategia Rusiei, și a declarat că acțiunile recente sunt parte a unei strategii previzibile de escaladare. Autoritățile constituționale de la Chișinău continuă să respecte obligațiile contractuale față de concernul rus și să mențină stabilitatea în regiune, în timp ce Tiraspolul ar aștepta ca livrările de gaze rusești să fie reluate.